Аеропоніка: що це таке і як працює

З цієї статті ви дізнаєтеся, що таке аеропоніка та чому вона вважається одним із найперспективніших і найефективніших способів вирощування рослин. Розглянемо плюси та мінуси цієї системи, а також основні фактори, від яких залежить урожай.

Інформація буде цікава фермерам, які хочуть спробувати вирощувати рослини без ґрунту.

Що таке аеропоніка

Аеропоніка — це безґрунтова система вирощування рослин у замкнутому або напівзакритому середовищі. Коріння при цьому вільно підвішене в повітрі. Його живлення забезпечується шляхом обприскування поживними розчинами.

Існує два види реалізації цієї системи:

  1. Вертикальна являє собою трубу з великою кількістю отворів для розміщення горщиків з рослинами. Всередині труби проходить шланг або трубка з форсунками, через які розприскується розчин.
  2. Горизонтальна — стелажі на кілька рівнів, усередині яких розташовані контейнери з тими ж самими трубками з форсунками.

Обов’язкові атрибути будь-якої системи — ємність із живильним розчином, що стоїть поруч, і потужний насос, який нагнітатиме тиск у системі. Чим вище розташовані рослини, тим потужніший насос знадобиться.

Методом аеропоніки вирощують:

  • плодово-овочеві та ягідні культури;
  • зелень і мікрозелень;
  • лікарські рослини;
  • квіти.

Є позитивний досвід вирощування чагарників і дерев.

Органічна продукція, вирощена на аеропоніці, має високі смакові та поживні якості. Фермерам, які хочуть спробувати себе на новій ниві, рекомендується вибирати невибагливі рослини. Наприклад, мікрогрін, городню зелень, розсаду, місцеві овочі або полуниці.

Читайте також: Бізнес на полуницях: бізнес-план для фермера

Як працює система аеропоніки

Щоб запустити вирощування у аеропонній системі, потрібно:

  • приготувати мінеральний розчин;
  • закріпити рослини в опорних гніздах;
  • налаштувати показники системи (температуру, вологість).

Особливу увагу варто приділити температурі, живильному розчину та воді, яка має бути м’якою, фільтрованою, не водопровідною.

Температура рідини може варіюватись. Універсальною для всіх рослин є температура 18-23°C. Якщо вода буде занадто теплою, коріння згниє, а якщо холодною — замерзне.

Під кожну культуру готують поживний розчин із адаптованим складом. Можна придбати готовий концентрат, розчин для гідропоніки або готувати самому з водорозчинних комплексних добрив. Основа такого розчину завжди однакова — калій, фосфор та азот.

Ретельне очищення води перед заливанням її до системи дозволить уникнути забруднень форсунок і потрапляння до ніжної кореневої системи шкідників і грибка.

У промислових аеропонних установках усі зазначені вище нюанси враховані. Фермеру залишається лише стежити за безперебійною подачею розчину до системи та електроенергії для її роботи — і збирати врожай.

Аеропоніка: плюси та мінуси

Аеропоніка вважається сучасною технологією та затребувана українськими фермерами. Підійде тим, хто має досвід роботи з теплицями та готовий до значних фінансових витрат на перших порах.

Аеропоніка як бізнес вигідна, але має як плюси, так і мінуси.

До плюсів належать:

  1. Мінімальна витрата води та поживного розчину.
  2. Підвищення врожайності у кілька разів.
  3. Мінімальний ризик хвороб і псування шкідниками через відсутність субстрату.
  4. Можливість отримання екологічно чистого врожаю.
  5. Можливість створення сприятливих кліматичних умов для рослин-екзотів.
  6. Зниження тимчасових і трудовитрат — все автоматизоване.
  7. Можливість отримання цілорічного врожаю. 

Мінуси аеропоніки:

  1. Висока вартість промислових аеропонних установок, спеціального обладнання та приладів.
  2. Організація безперебійної роботи установки в разі форс-мажору (купівля генератора).
  3. Високі вимоги до якості води.

Читайте також: Гідропоніка: що це за метод і для чого потрібен фермеру

Обладнання для аеропоніки

Установка для вирощування рослин методом аеропоніки є високотехнологічною конструкцією. Її завдання — забезпечення постійного доступу кисню та поживних речовин до коріння рослин. В середньому, аерація відбувається один раз щогодини, розчином певної температури, з певною концентрацією мінералів.

Обладнання для аеропоніки:

  1. Контейнер (резервуар) для вирощування рослин. Він повинен бути непрозорим, оскільки сонячне світло згубне для ніжного коріння рослин. Усередині може бути як порожнім, так і складатися з двох рівнів: з резервуарами для води та місцем для коріння рослин.
  2. Тримачі для рослин. Це спеціальні полиці із вологозахищеного матеріалу, в які вставляються горщики. Їх розміри та форми варіюються залежно від виду рослини та кількості екземплярів, що вирощуються. 
  3. Ємність для води.
  4. Насос для подачі води та обприскувач.
  5. Шланги подачі водяного розчину до розпилювачів усередині резервуару. Мають бути герметичними.
  6. Сопла-насадки для розпилення розчину на коріння. Вони повинні видавати дрібно краплинну завись. Саме такий стан розчину допомагає рослинам засвоювати всі поживні речовини найефективніше.
  7. Таймер. Існують механічні та електронні таймери. Механіка традиційно надійна, але має малу функціональність. Електронні таймери точніші, але коштують дорожче.

Сучасна аеропоніка для більшої ефективності використовує ультразвук. Хвилі ультразвуку проходять через розчин, утворюючи у ньому маленькі бульбашки, заповнені парою. Ця технологія дозволяє рослинам всотувати більше корисних речовин з крапель розчину. Але вартість такої ультразвукової установки буде досить високою, оскільки буде потрібна ще й спеціальна система охолодження. Температура утворених ультразвуковими хвилями мікрокрапель може досягати 40°C, тому система потребуватиме додаткового охолодження.

Необхідна фінансова підтримка для придбання обладнання чи саджанців? Для підбору відповідної пропозиції банку скористайтеся сайтом AgroApp. Заповніть форму заявки та очікуйте на попереднє рішення щодо кредиту протягом 24 годин.

Часті питання про систему аеропоніки

Що краще — аеропоніка чи гідропоніка

За допомогою аеропоніки можна швидко отримати щедріший урожай, ніж на гідропоніці. Також для організації аеропоніки потрібно менше води — звідси економія коштів і менша вага конструкції.

Які культури не підходять для вирощування методом аеропоніки

Методом аеропоніки не вирощують коренеплоди — моркву, редис, буряк, селеру. Також не рекомендується вирощувати бульбові — картоплю, топінамбур і батат.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку