Бізнес на полуниці: бізнес-план для фермера

У цій статті ми розглянемо основні аспекти бізнесу на полуниці, включаючи вибір сортів, технології вирощування та ринок збуту. Перед тим як скласти бізнес-план вирощування полуниці вам корисно зважити всі плюси та мінуси цієї ніші сільськогосподарського підприємництва. Також ви дізнаєтесь, яке вам знадобиться обладнання та які документи необхідно оформити, щоб успішно розпочати свій шлях у цій справі.

Бізнес на полуниці в Україні

Ідея такого підприємництва стала популярною, тому що ягода затребувана на ринку цілий рік. Влітку люди займаються консервацією, а в осінньо-зимовий період полуниця стає справжнім делікатесом.

Привабливість виробництва полуниці для експорту зумовлена близькістю до ринків країн Євросоюзу, конкурентними цінами та високою якістю, що викликає значний інтерес до української продукції.

Для бізнес-цілей полуниці можуть вирощувати як великі агрохолдинги та фермери, які мають великі ділянки та ресурси, так і малі підприємства та приватні фермери.

Рентабельність та окупність полуничного бізнесу

За умови правильної організації, ягідний бізнес може досягти високої прибутковості та стати дуже вигідним. Невелике підприємство добре починати з теплиці. Мінімальна сума для комплексу на 120 м², включаючи будівництво приміщення, становить від 57 000 грн. Рентабельність бізнесу з вирощування полуниці в теплиці становить 100%.

У перший рік ви не збираєте врожаю на продаж, оскільки відбувається формування посадки. На другий рік з ділянки 10 соток можна зібрати 600-800 кг полуниці та продати трохи розсади. На третій рік ви зможете зібрати близько 2 тонн ягід.

Рентабельність полуничного бізнесу у відкритому ґрунті — 30%-50%. Середня окупність бізнесу складає близько 2-х років.

Якщо хочете досягти високої рентабельності, поєднуйте відкриті посадки з теплицями. Це допоможе:

  • зекономити на електроенергії влітку;
  • продовжити сезон плодоношення з ранньої весни до заморозків;
  • експериментувати з сортами, підбирати найсмачніші та найврожайніші.

Ринок збуту

Щоб успішно розпочати ягідний бізнес, необхідно заздалегідь шукати потенційних покупців, укладати постійні контракти. Це дозволить вам точніше планувати доходи. Основні напрямки збуту:

  • продаж на оптових ринках і безпосередньо на роздрібні точки у свіжому вигляді;
  • контракти з переробними заводами;
  • договори з кафе та ресторанами;
  • організація тимчасових точок продажу в сезон;
  • організація агротуризму та продажу з плантації.

Продаж оптовикам знімає з вас турботи про передпродажну підготовку, фасування та упаковку, але й ціна при цьому нижча.

Збільшити прибуток допоможе реалізація через власний інтернет-магазин, а також переробка ягід на компоти та джеми. Ви можете розмістити невелике виробництво безпосередньо на території тепличного господарства.

Документи

Для відкриття бізнесу на вирощуванні полуниці в Україні рекомендується вибрати КВЕД (Класифікатор видів економічної діяльності) 01.25 – «Вирощування овочів, ягід, горіхів, інших плодових дерев і чагарників».

Вам підійде спрощена система оподаткування та єдиний сільськогосподарський податок (6% від доходу). Також потрібна декларація про те, що продукція відповідає всім вимогам ДСТУ. Щоб її отримати, знадобиться підтвердження СЕС і ветеринарної лабораторії. А за спеціальним сертифікатом на полуницю звертайтеся до Держсільгоспнагляду.

Читайте також: Як отримати грант на фермерство: умови та правила

Бізнес на полуниці: плюси та мінуси

Перед тим, як почати планувати бізнес, зважте всі за і проти.

Плюси:

  • високий попит цілий рік;
  • швидка окупність (1-2 роки);
  • нескладний догляд;
  • можливість вирощування на кількох ярусах, що допомагає максимально задіяти комерційну площу;
  • висока вартість у несезон; 
  • варіативність використання — якщо не вдалося швидко реалізувати, ягоди можна заморозити;
  • можна вирощувати в теплиці цілий рік.

Мінуси:

  • великі витрати на утримання та догляд при вирощуванні в теплицях;
  • витрати на штучне запилення при вирощуванні у теплицях;
  • висока конкуренція у сезон;
  • ризик низької врожайності або її втрати через кліматичні умови при вирощуванні у відкритому ґрунті.

Як зробити бізнес на полуниці: особливості вирощування ягоди

Для фермера, який хоче стати успішним підприємцем у полуничному бізнесі, знання особливостей вирощування ягоди є ключовим. Розуміння оптимальних умов зростання, вибір відповідних сортів, знання методів догляду, а також контроль хвороб і шкідників допоможуть вам максимізувати доходи та досягти конкурентної переваги на ринку.

Полуниці підійдуть різні ґрунти: чорноземні, суглинні та супіщані, удобрені органікою та мінералами. Сухі та надто заболочені ділянки непридатні для посадки. Залягання ґрунтових вод допускається не більше ніж на метр від поверхні ґрунту.

Потрібна ділянка з рівним рельєфом, але можна садити й на невеликих схилах. На низьких грядках полуниця страждає від заморозків.

Плантацію необхідно захистити від вітрів, щоб забезпечити благополучну перезимівлю та стабільний розвиток рослин.

Методи вирощування полуниці

Існує кілька методів вирощування ягоди, кожен з яких має свої особливості та переваги:

  1. Польовий. Полуниця вирощується на відкритій землі, де вона отримує природне сонячне освітлення та доступ до природних ресурсів. Цей спосіб вимагає хорошої підготовки ґрунту, регулярного поливу та контролю бур’янів.
  2. Гідропоніка. Вирощування в спеціальних системах, де коріння рослин занурене в поживний розчин, а не в ґрунт. Цей метод дозволяє більш ефективно використовувати ресурси, контролювати якість води та мінімізувати захворювання.
  3. Теплиця. Спосіб, за якого створюються оптимальні умови зростання та захист від несприятливих погодних умов. Тепличне середовище забезпечує більш тривалий сезон збирання врожаю та контроль шкідників.
  4. Вертикальний. Ягода висаджується на вертикальних конструкціях чи стелажах. Це дозволяє ефективно використовувати простір і підвищує врожайність на одиницю площі.
  5. У контейнерах. Такий метод забезпечує мобільність у розміщенні та переміщенні рослин. Особливо актуальний для невеликих ділянок або за обмежених ресурсів.

Кожен із цих підходів вимагає спеціальних знань і догляду. Відштовхуйтеся від своїх можливостей та особливостей місцевості.

Необхідне обладнання

Конкретне обладнання для полуничного бізнесу з нуля може відрізнятися залежно від масштабу та особливостей плантації, але ці пункти є основними. Якщо ви не плануєте будувати теплицю, то вам знадобиться:

  • плуг чи культиватор;
  • лопати, сапи, граблі, секатори та інший садовий інвентар;
  • бензокоси;
  • холодильна камера;
  • труби, крани, шланги для поливу, розпилювачі;
  • укриття або агроволокно для захисту від несприятливих погодних умов і шкідників;
  • опори або каркаси для траншей;
  • ємності для збирання врожаю.

Якщо ж ви плануєте будувати теплиці, щоб займатися полуничним бізнесом цілий рік, вам додатково необхідно закупити:

  • тепличну конструкцію або комплекс, включаючи каркас і покриття;
  • вентиляційну систему;
  • електрообігрівач;
  • освітлювальні прилади;
  • гідропонну систему або контейнери;
  • контрольно-вимірювальні прилади — термометри, гігрометри та системи автоматизації;
  • електрогенератор.

Визначтеся з видом плантації, щоб при складанні бізнес-плану точно знати, які будуть витрати .

Вигідні сорти полуниці

У цьому списку ми привели одні з найпопулярніших і найперспективніших сортів для бізнесу:

  1. Ольвія — ранньостиглий високоврожайний сорт з великими плодами. Стійкий до грибкових захворювань, посухи та морозу. Кущі міцні та розлогі. Ягоди підходять для всіх видів переробки, при заморожуванні не втрачають форми та смаку.
  2. Кокінська зоря — ранній сорт, який добре переносить мороз під укриттям і посуху, стійкий до захворювань. Ягоди великі та солодкі, підходять для дальнього транспортування.
  3. Альба — скоростиглий сорт, добре переносить хвороби у відкритому ґрунті та придатний для транспортування. Один кущ дає до 1,5 кг плодів за сезон. Ягоди великі та не зменшуються навіть до кінця сезону.
  4. Мармелада — середньостиглий сорт із досить твердими плодами, які добре зберігаються. При цьому полуниця солодка, соковита та ароматна. Має більшу врожайність.
  5. Хоней — сорт починає плодоносити в кінці травня. Кущі високорослі та пухнасті. На поживному ґрунті маса ягід може збільшитися вдвічі, а на крапельному поливі — втричі. Зібрана ягода не втрачає товарного вигляду протягом 3 діб.

Шукаєте джерела фінансування агробізнесу? Заповнивши заявку на сайті AgroApp, ви протягом 24 годин отримаєте попереднє рішення про кредитування свого проєкту.

Технологія висаджування ягоди

Щоб не допустити помилок при посадці полуниці, дотримуйтеся наступних інструкцій:

  1. Видаліть бур’яни та каміння на ділянці. Скопайте ґрунт і внесіть органіку: торф, перегній, компост. Натуральний чорнозем слід перемішати з піском. Грядку розрівняйте граблями та викопайте лунки.
  2. Витримуйте відстань між саджанцями 30 см, а між рядками 40-70 см. У кожну лунку потрібно налити 0,5-1 літр води.
  3. Щоб уникнути загнивання кореневої системи, обріжте кінці секатором на відстані 6-8 см від шийки. На розетці кожного саджанця видаліть велике листя, залишаючи лише 3-4 у центрі.
  4. Розмістіть саджанець у лунці так, щоб шийка була покрита землею, але не заглиблюючи. Утрамбуйте ґрунт, полийте й замульчуйте. Для цього підійде агроволокно, солома чи сіно.
  5. За кілька днів ще раз полийте.

Догляд за полуницею

Основний догляд за полуницею на плантації включає такі кроки:

  1. Полив. Забезпечте постійне зволоження ґрунту, особливо в період активного росту та розвитку рослин. Використовуйте систему крапельного поливу або інші ефективні методи для забезпечення рівномірного розподілу вологи.
  2. Розпушування ґрунту. Після кожного поливу або дощу розпушуйте поверхневий шар ґрунту, щоб забезпечити доступ кисню до коріння. Це також допоможе у боротьбі з бур’янами.
  3. Видалення бур’янів. Регулярно видаляйте бур’яни навколо рослин, щоб запобігти конкуренції за поживні речовини та воду.
  4. Добриво. Використовуйте добрива, багаті на азот, фосфор і калій, щоб забезпечити здорове зростання та хорошу врожайність. У липні проводять підживлення аміачною селітрою, поєднуючи її з поливом. При слабкому розвитку рослин протягом сезону їх можна підгодувати слабким розчином коров’яку або курячого посліду. Рідкі добрива вносьте в борозенки на відстані 15-20 см від кущів.
  5. Захист від шкідників і хвороб. Перевірте плантацію на наявність кліщів, листових жуків і гусениць, а також ознаки можливих хвороб. Якщо кліщів багато, на початку відростання молодих листочків потрібно провести обприскування хлорофосом або аналогічними препаратами. Слимаків доведеться збирати вручну.
  6. Підтримка. Якщо використовується вертикальна система вирощування, встановіть опори або сітки, щоб запобігти прогину та пошкодженню плодів.
  7. Догляд ранньою весною. Іноді під час танення снігу кущі залишаються під тонкою крижаною кіркою. Таку кірку треба механічно зруйнувати, щоб запобігти підпріванню. Після того, як сніг зійшов, необхідно очистити плантації від сухого та хворого листя. Таким чином частково знищуються збудники деяких захворювань і павутинний кліщ.
  8. Мульчування. Перед цвітінням вкрийте ґрунт між кущами хвойними голками шаром 3-6 см. Це захищає від проростання бур’янів і зберігає вологу.
  9. Обрізання. Скошуйте полуничні кущі пізніше липня, оскільки для повного відростання нової зеленої маси потрібно приблизно 6 тижнів. Зрізайте листя ножицями, серпом або косою не нижче 1-2 см від початку росту ріжків. Усі вуса у міру їх появи слід негайно видаляти, залишаючи тільки на маткових кущах.
  10. Догляд після збирання врожаю. Зберіть і видаліть мульчу. Якщо ви спостерігаєте високу захворюваність, можна провести обприскування Фуфаноном, Топазом або мідним купоросом. Також після збиральних робіт і розпушування на грядки насипають перегній. Ці процедури забезпечать добрий урожай наступного року.

Читайте також: Що таке агроволокно (спанбонд) та як ним користуватися фермеру

Збирання та зберігання ягоди

Якщо збираєтеся продавати полуницю одразу після збирання, тоді дочекайтеся повної стиглості та зберігайте урожай у тіні. А якщо плануєте експортувати, збирайте ягоду трохи недозрілу. Так її буде простіше транспортувати, і за час перевезення вона добере колір.

Процес збирання та зберігання полуниці включає наступні рекомендації: 

  1. Ягоди зрізають, зберігаючи чашечку та плодоніжку довжиною до 1 см. Якщо плоди підуть на переробку, то можна знімати без плодоніжки та ложа. У спекотну погоду збір проводять через день, в прохолодну — раз на 3-4 дні. Не збирайте після роси чи дощу.
  2. Збирайте в ящики заввишки 8-10 см, ємністю до 4 кг. У відрах ягоди сильно м’ятимуться. Щоб зберегти товарний вигляд, багато підприємців одразу пакують ягоду в пластикові контейнери на 200-600 г, з перфорацією на денці для виходу зайвої вологи. Але дерев’яні та картонні ємності набагато кращі.
  3. Сортувати врожай краще одразу ж, оскільки зайві перекладання пошкоджуватимуть плоди. Можна використовувати спеціальні багатокамерні лотки. Всі погані ягоди потрібно відсортуувати окремо. Не залишайте їх на плантації, інакше вони можуть стати осередком поширення хвороб.
  4. Якщо ягоди занадто забруднені, їх можна очистити спеціальним пензликом з м’якими щетинками.
  5. За день 1 працівник може зібрати від 40 до 80 кг полуниці. Для збирання врожаю з 1 га потрібно 10-13 працівників.
  6. Зберігайте полуницю у холодильниках при температурі від 0°C до 4°C та відносній вологості близько 90-95% не більше 5-7 днів.

У пошуках фінансів для відкриття полуничної ферми? Залишайте заявку на сайті AgroApp, де зібрані найвигідніші кредитні програми для фермерів України.

Часті питання про бізнес на полуниці

Скільки приносить бізнес на полуниці

Конкретний прибуток залежить від площі плантації, способу вирощування — у відкритому грунті або в теплиці, способів збуту та вміння правильно доглядати культуру. Наприклад, за умови, що з теплиці площею 1 га ви зберете врожай у 20 тонн, ваш прибуток може становити близько 700 тис грн.

Скільки потрібно саджанців полуниці на 1 га

Залежно від відстані між рослинами та між грядками, на 1 га вам знадобиться від 30 до 50 тисяч саджанців.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку