Аграрні розписки у сільському господарстві

У цій статті ми розберемо, що таке аграрна розписка та які види розписок бувають. Розглянемо переваги та ризики проведення операцій за цим документом. Ви дізнаєтеся про особливості законодавства, яке регулює операції з аграрними розписками, та механізм їх оформлення.

Аграрна розписка: що це

Аграрна розписка — це документ, який зобовʼязує боржника поставити сільськогосподарську продукцію чи сплатити грошові кошти фізичній або юридичній особі — кредитору. Це альтернативний метод отримання фінансування під заставу майбутнього врожаю.

В операціях з використання аграрних розписок беруть участь дві сторони:

  1. Кредитор, який надає кошти та матеріали, необхідні для ведення діяльності аграрія. 
  2. Боржник, який отримує товари чи послуги від кредитора та зобов’язаний розрахуватися за них у майбутньому. 

Боржником є особа, яка має в користуванні земельну ділянку та вирощує сільськогосподарську продукцію. Майбутній врожай боржника виступає заставою. Це забезпечує захист інтересів кредитора, в разі відмови боржника виконувати зобовʼязання. Водночас це мінімізує ризики втрати активів, адже кредитор зможе стягнути визначену суму з урожаю. 

Кредитор — це будь-яка фізична чи юридична особа, яка взяла на себе зобовʼязання поставити продукцію чи надати грошові кошти. Детальніше дізнатися про кредиторів, які працюють з аграрними розписками, можна в департаменті агропромислового розвитку вашої обласної державної адміністрації.

Види аграрних розписок

В залежності від потреб агробізнесу, є два види аграрних розписок: товарна та фінансова. 

Товарна аграрна розписка

Товарна аграрна розписка знадобиться тоді, коли потрібно провести поставку сільськогосподарської продукції. Вона визначає зобовʼязання боржника поставити кредиторові майбутню сільськогосподарську продукцію, а кредитор, у свою чергу, поставляє зазначені товари. Після того, як зобовʼязання виконані, кредитор повертає розписку сільгосптоваровиробникові.

Розписка видається тільки на один вид культури, як застави. Якщо на ділянці ростуть різні культури, потрібно оформити документи для кожного виду. Предмет застави передається кредитору. Розмір застави не може бути меншим за розмір зобовʼязання за розпискою. Водночас на час видачі аграрної розписки майбутній урожай не може перебувати в інших заставах. Можливий також перерахунок продукції залежно від її якості. 

Товарна аграрна розписка в Україні може бути видана тільки в письмовій формі та посвідчена нотаріально. В ній зазначаються:

  • терміни поставки;
  • реквізити кредитора;
  • інформація про боржника: імʼя, місце реєстрації, ІПН (для фізичних осіб) чи найменування, адреса, код ЄДРПОУ (для юридичних осіб);
  • умови передачі прав за розпискою;
  • дані про продукцію, умови та місце поставки;
  • дані про предмет застави.

Аграрні розписки використовуються у форвардних контрактах. Покупець оплачує частину вартості сільськогосподарської продукції, а продавець постачає її в зазначеній кількості за узгодженою ціною. Це вигідно для виробника, оскільки він отримує фінансування посівної компанії. Аграрна розписка гарантує продавцям оплату за товар. Водночас покупець отримує потрібний обсяг агропродукції за узгодженими цінами. 

Товарними аграрними розписками часто користуються великі агротрейдери, які зацікавлені отримати зерно для подальшого перепродажу. Документи використовують для виконання договорів поставки з відтермінуванням платежу. Це вигідно для товаровиробників, які часто купують сировину, засоби захисту рослин чи техніку на умовах відтермінування або на виплату. 

Читайте також: Як отримати кредит для сільського господарства

Фінансова аграрна розписка

Фінансова аграрна розписка визначає зобовʼязання позичальника сплатити певну суму грошових коштів, яка погоджена боржником і кредитором, з урахуванням цін на господарську продукцію.

У фінансовій аграрній розписці зазначаються:

  • реквізити кредитора;
  • інформація про боржника: імʼя, місце реєстрації, ІПН (для фізичних осіб) чи найменування, адреса, код ЄДРПОУ (для юридичних осіб);
  • предмет — зобовʼязання сплатити грошові кошти;
  • опис застави;
  • терміни, умови та місце сплати.

Оплата відбувається за рахунок реалізації предмета застави. Боржник може перерахувати кошти тільки на рахунок кредитора. Якщо одна зі сторін не виконала зобовʼязань, можлива додаткова сплата штрафів чи пені.

Фінансову аграрну розписку доцільно використовувати для забезпечення договорів позики та кредиту. Так аграрій отримує кошти для операційних потреб і, як забезпечення, оформляє розписку. Це вигідно, якщо товаровиробник має недостатньо ліквідного майна, щоб оформити кредит. 

Аграрні розписки: переваги та ризики використання

Аграрні розписки спрощують для підприємців сільськогосподарського сектору отримання фінансування чи потрібних товарів. Проте, крім переваг, існують і певні ризики. Розглянемо переваги та ризики детальніше.

Переваги

  • Доступність — кредитом під заставу майбутнього врожаю можуть скористатися як великі, так і малі фермери, яким не затвердили видачу кредиту в банку.
  • Вибір постачальників — можна самостійно обирати постачальників, товари та терміни поставки.
  • Вигідні умови кредитування — немає потреби оплачувати відсотки за користування кредитними коштами.
  • Швидкість оформлення — документ оформляється протягом 14 днів.
  • Мінімізація валютних ризиків і ризиків земельних конфліктів.
  • Як застава використовується майбутній, а не посіяний врожай.
  • Різні способи розрахунків: грошима або сільськогосподарською продукцією.
  • Пролонгація — термін виконання зобовʼязань може бути перенесений за згодою сторін.
  • Посилення гарантій розрахунку.
  • Формування позитивної кредитної історії.
  • Позасудове примусове виконання.

Ризики

  • Ризик кредитора отримати менший прибуток, ніж очікувався, внаслідок зниження цін на продукцію.
  • Ризик кредитора не отримати зазначену продукцію чи кошти.
  • Ризик нестачі майбутнього врожаю.
  • Ризик боржника стати обʼєктом рейдерської атаки з боку кредитора.
  • Ризик боржника недоотримати прибуток внаслідок збільшення ціни на сільськогосподарську продукцію.

Серед факторів, які можуть спричиняти ці ризики, зауважимо:

  • природні — погані погодні умови, зміни клімату, посуха, зливи;
  • субʼєктивні — залежать від поведінки кредитора та боржника.

Боржник може не виконувати свої зобовʼязання через бажання заробити на продажі заставленого врожаю. Кредитор — щоб отримати оплату за поставлені товари та додатковий дохід від різниці витрат на поставку продукції та прибутку від реалізації врожаю. 

Обидві сторони можуть шукати прогалини в законодавстві або ж помилки при складанні аграрної розписки. Це можливо тому, що законодавство не встановлює чітких умов для вирішення конфліктних ситуацій. Наприклад, боржник передав зерно на елеватор і кредитор не зможе його фізично отримати, у звʼязку зі встановленими правилами зберігання зерна. Щоб забрати продукцію, кредиторові доведеться звертатися до суду.

Найчастіше помилки при оформленні аграрної розписки повʼязані з особливістю оренди землі. Наприклад, на одній ділянці вирощує врожай кілька компаній або одну й ту ж ділянку орендують різні агрокомпанії. Найбільш поширеною підставою, яка дозволяє боржникам не виконувати взяті на себе зобовʼязання, є форс-мажор.

Щоб уникнути ризиків, кредитору потрібно проводити перевірки обтяжень, моніторинг робіт з вирощування сільгосппродукції, досліджувати роботу логістичного відділу тощо.

Шукаєте джерела фінансування свого агробізнесу? Залишайте заявку на сайті AgroApp та отримуйте попереднє рішення про кредитування протягом 24 годин.

Аграрні розписки в Україні: як оформити

Порядок оформлення аграрних розписок є чітко визначеним і відбувається відповідно до чинного законодавства.

Законодавство

Питання аграрних розписок регулюється Законом України «Про аграрні розписки», прийнятим 06.11.2012 року. Зокрема, Закон визначає порядок оформлення, видачі розписок і виконання зобовʼязань сторонами. Відповідно до його положень, аграрну розписку потрібно засвідчити нотаріально, в порядку, який передбачений для правочинів. Відомості про документ заносяться до Реєстру аграрних розписок, а про предмет застави — до Державного реєстру обтяжень рухомого майна. Інформація про додаткове забезпечення теж посвідчується нотаріально та вноситься до реєстру згідно із законодавством.

Перелік сільськогосподарської продукції, на яку видають розписки, наведений у Митному тарифі України (групи 01-49). Законодавством не передбачено переведення фінансової аграрної розписки в товарну. Тож потрібно чітко визначити, який саме вид операції проводитиметься. Проте Закон дозволяє передавати права від одного кредитора до іншого. Для цього потрібно узгодити передачу прав з товаровиробником і засвідчити це нотаріально.

Якщо боржник не виконує вимог розписки, кредитор може звернутися до нотаріуса за вчиненням виконавчого напису. Після чого проводиться стягнення, згідно із Законом «Про виконавче провадження». Виконавець зобовʼязується протягом 7 днів передати заставлений врожай кредитору.

Кредитор також може самостійно проводити моніторинг майбутнього врожаю, який є предметом застави. Виявивши порушення, він має право вимагати від боржника усунути їх.

Читайте також: Як отримати грант на сільське господарство: умови та правила

Оформлення аграрної розписки

Процедура оформлення та видачі аграрної розписки складається з наступних етапів:

  1. Складання пакета документів: свідоцтво про право власності на землю, договір оренди, документи, що засвідчують повноваження кредитора та боржника. Кредитор може вимагати додаткових документів у боржника.
  2. Оформлення аграрної розписки у двох екземплярах. Зразок аграрної розписки можна знайти тут.
  3. Засвідчення аграрної розписки у нотаріуса, який набув статусу реєстратора Реєстру аграрних розписок. Одну копію нотаріус залишає собі, іншу віддає кредитору. За бажанням, боржник може отримати нотаріально засвідчену копію. З цього моменту розписка вважається виданою.
  4. Кредитор передає зазначену продукцію або ж надає грошові кошти.
  5. Боржник сплачує встановлену суму коштів або відвантажує врожай у визначений термін.
  6. Кредитор повертає аграрну розписку боржнику після виконання зобовʼязань.
  7. Нотаріус вилучає розписку з Реєстру обтяжень.

Ще один додатковий етап — перевірка прав на земельну ділянку та ефективності бізнес-плану. 

Протягом трьох робочих днів з дати виконання всіх зобовʼязань, кредитор підписує розписку, ставить напис «Виконано» та передає документ боржникові. Це можна зробити особисто або відправити цінним листом з описом. Весь процес оформлення займає від кількох днів до двох тижнів. Заявка розглядається в середньому протягом 7 днів з моменту отримання всіх необхідних документів. У випадку оформлення фінансової аграрної розписки, кошти поступають на рахунок протягом 24 днів з моменту її засвідчення у нотаріуса.

Якщо вам потрібні кошти на виробництво сільськогосподарської продукції чи закупівлю техніки, залишайте заявку на сайті AgroApp, де зібрані кращі програми фінансування для українських аграріїв. 

Часті питання про аграрні розписки

Як користуватися аграрною розпискою

Документ потрібно оформити належним чином і засвідчити нотаріально. Після цього виконати умови розписки, підписати та повернути її боржнику.

Хто оформляє аграрні розписки 

Аграрну розписку оформлює боржник. Він засвідчує її у нотаріуса та передає кредитору до закінчення терміну виконання зобовʼязань.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку