Фермерська витримка в умовах війни: як Agroapp допомагає шукати фінансування

Залучення кредиту для фермера є складним завданням в умовах війни. Ціни на внутрішньому ринку на сільгоспкультури впали, можливості для експорту через заблоковане море залишаються обмеженими. Не зважаючи на це, українські фермери продовжують працювати в надзвичайно складних умовах, постійно потребуючи фінансування. Станом на початок листопада аграрії намолотили вже 71,5 млн тонн нового врожаю, з яких зернових – 51,3 млн тонн та олійних культур – 20,2 млн тонн.

Завершилася осіння посівна, але попереду – пошук фінансових ресурсів на весняний посів. Аби спростити агровиробникам життя з пошуку кредитів платформа Agroapp пропонує зекономити час, допомогти онлайн підібрати кредитора, порівняти умови кредитів та вибирати той, який найкраще відповідає потребам.

«Ми створили сервіс, де фермери можуть автоматично генерувати кредитну заявку онлайн, на основі коду ЄДРПОУ компанії. Інші дані про господарство система отримає з більш ніж 70 відкритих реєстрів та сформує автоматично у заявку, узгоджену за шаблоном з банками-партнерами. Агровиробник вказує бажану суму фінансування та обирає банк, програму, чи кілька одразу. Щоб подати аналогічний пакет документів у фінустанову «офлайн», агровиробники зазвичай витрачають декілька тижнів», – каже CEO та засновник Agroаpp Ярослав Смакота.

Читайте також: Як фермеру знайти найкращі умови кредитування: досвід «Агро-Нова Д»

Цього року через цю платформу було подано більше ніж 800 заявок від агропідприємств на загальну суму 2,6 млрд грн. Минулого року через Agroapp на банки надійшло 1500 заявок на загальну суму 5 млрд грн. У 2023 році попит на кредити знизився через окуповані території, проблеми з мінуванням значної кількості угідь та погіршенням економічної ситуації в цілому.

Серед тих, хто зміг залучити кредит на фінансування, Олег Богдан, власник фермерського господарства «СОЛАРД» на Тернопільщині.

«Подача заявки на кредитування через AgroApp була швидкою, – ділиться своїм досвідом пан Олег. – Уже через кілька днів нам почали телефонувати банки і ми обирали найкращі умови. На той час найкращі умови нам дав Ощадбанк за програмою 5-7-9%. У травні змогли отримати кредит на 900 тисяч гривень», – згадує керівник «СОЛАРД».

Він вже понад десять років працює над розвитком свого аграрного бізнесу. Зараз земельний банк його господарства становить близько 100 га, де він вирощує  пшеницю, кукурудзу, соняшник, сою. До війни його господарство також сіяло цукровий буряк.

Читайте також: Як отримати кредит для сільського господарства

Олег прийшов у аграрний бізнес з освітою зоотехніка. У 2012 році взяв в оренду землі господарства, що пустували. «Ми почали  платити орендну плату і по-маленьку рухатися вперед. З часом нам вдалося відновити господарство, здобути довіру банків і отримати кредити», – розповів фермер.

Цього року йому довелося залучати фінансування на посівну для закупівлі засобів захисту рослин, паливно-мастильних матеріалів та добрив.

«У нас є власна техніка, яку я колись придбав, але хотілося б звісно придбати щось краще. З техніки маємо сівалку і оприскувача вітчизняного виробництва, а трактора би хотілося більш потужнішого придбати з часом. Проте ціни цього року на урожай поки не дозволяють про це думати», – зазначив Олег Богдан.

За його словами, цього року урожай був дуже хорошим, проте склалися дуже погані цінові та реалізаційні умови на ринку.

«Якщо взяти соняшник, він впав у ціні на 30%, кукурудза впала десь теж так само, соя поки тримається.  Мусимо корегувати сівозміну на наступний рік, підлаштовуватись під ринок. Соняшник більше рентабильний виходить при сьогоднішній його врожайності, не так як пшениця і кукурудза,  у них математики взагалі немає. Гарну рентабельність показує соя та цукровий буряк», – розповів агровиробник.

Він не скаржиться, каже, що головне, аби була перемога України, далі ситуація на ринку стабілізується. Щодо можливостей залучення фінансування для розвитку власного господарства, каже, що вони звужуються. За його словами, малих фермерів банки кредитують з неохотою. «Для невеликого господарства раніше можна було взяти кредит під 20-25% і то не великий. З малими фермерами ніхто не хоче працювати. Я вже пройшов різні етапи залучення фінасування. Колись я просив у банку 300 тисяч грн, а він міг мені видати 70 тисяч. Завдяки Agroapp зараз я можу бачити різні пропозиції. Ми змогли все ж скористатися програмою кредитування 5-7-9%», – каже пан Олег.

З початку 2023 року майже 12 тисяч агрогосподарств України одержали 62 млрд грн банківських кредитів на розвиток. Державна програма “Доступні кредити 5-7-9” надала фінансування 9,3 тисячам агропідприємств на суму 35,9 млрд грн.

Платформа Agroapp стала для Олега Богдана зручним інструментом для отримання кредитування. Вона дозволила ефективно взаємодіяти з банком, зменшуючи адміністративні труднощі, та швидше отримати необхідні кошти для розвитку господарства.

                                 
__________________________________________________________________________________

Для довідки: стаття стала можливою завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), яка виконується компанією Chemonics International. Ця стаття відображає думку її авторів та не обов’язково є офіційною точкою зору USAID чи Уряду США. Докладніше про Програму USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО).

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку