Кредит на ягідний бізнес: досвід «Сав Агро Партнер»

З початку року, за даними Мінагрополітики, українські аграрії змогли залучити 35,9 мільярдів гривень банківських кредитів на розвиток господарств, з них 21 млрд грн за програмою «Доступні кредити 5-7-9». У 2022 році за цією програмою 40 тис. фермерів отримали майже 91 млрд грн кредитів. На перший погляд, доволі непогані цифри, проте разом з тим, потреба у фінансах у сільському господарстві залишається постійною, а можливості з отриманням кредитів поки що ускладнюються.

У тепершіній час банки стали більш прискіпливо ставитися до позичальників, аналізують всі ризики, які в умовах війни залишаються надзвичайно високими. Звісно, всі фінансові установи хочуть, щоб у фермера був стабільний дохід на рівні, достатньому для щомісячного погашення. Серед інших умов можуть бути наявність застави, кредитної історії та пакету документів, що підтверджують легальність діяльності та дохідність сільського господарства. Позичальник також має можливість обирати умови, на яких готовий обирати фінансування. Вчасно видані і доступні кредити – запорука розвитку бізнесу у сільському господарстві. Як залучити кошти у воєнний час на прийнятних умовах розповів Андрій Швиднюк, співзасновник і директор «Сав Агро Партнер».

Щоб скоротити шлях до отримання кредиту, можна залишити заявку на AgroApp, який допоможе швидко знайти оптимальну кредитну програму. «Процедура подачі заявки на кредитування через AgroApp була швидкою. Уже через кілька днів нам почали телефонувати банки і ми обирали найкращі умови. На той час найкращі умови нам дав Ощадбанк за програмою 5-7-9%. У них процедура отримання не проста, кропітка, але від подачі заявки до видачі кредиту пройшло близько 1,5 місяці», – згадує керівник «Сав Агро Партнер». За його словами, він залишив на сайті AgroApp заявку, де вказав лише контактні дані та   ЄДРПОУ компанії. Сервіс автоматично згенерував кредитну заявку і далі почалося спілкування з банками.

«Сав Агро Партнер» заснована в 2017 році, спеціалізується на вирощуванні полуниці і малини, заморожуванні овочів та ягід. Підприємство володіє холодильними приміщення, що дає змогу швидко обробляти свіжу продукцію та здійснювати передпродажну підготовку. Загальний земельний банк складає понад 213 гектарів у Волинській області.

«Завдяки тісній співпраці з ТОВ “Органікстандарт” наше підприємство було сертифіковане як органічний виробник. Ми  одразу розуміли, що хочемо займатися органічним землеробством, тому тривалий час обирали землю, де б був відповідний грунт для вирощування наших культур. Важливо було, щоб поряд ніхто не займався інтенсивним сільським господарством, і на наші поля не потрапляли пестициди та добрива», – розповів Андрій Швиднюк.

У результаті тривалих пошуків компанія взяла землю, яку більше 20 років ніхто не обробляв, там був самосів, тому довгий час ці поля ще доводилося розробляти. Вивчивши ринок України, компанія вирішила закласти власні насадження оригінальними саджанцями, закупленими в нідерландських розсадниках.

«Коли на тестових ділянках ми почали вирощувати малину, то не бралися засаджувати відразу всю площу, а робили це поступово, аби зрозуміти свої помилки і те, як їх у подальшому можна уникнути. У 2021 році ми посадили перші 20 га полуниці і 10 га малини. Зараз у нас вже дві ділянки поля площею понад 140 гектарів відведені під органічне вирощування», – зазначив керівник «Сав Агро Партнер».

Читайте також: Бізнес на полуниці: бізнес-план для фермера

У 2022 році компанія зібрала перший урожай та відправила першу експортну партію.  Зараз 99% продукції іде в ЄС. Спочатку поставки відбувалися лише в Польщу, потім розширилися на Бельгію, Литву, Італію.

Незважаючи на експортні можливості,  фінансові установи не охоче ідуть у кредитування проектів з садівництва чи ягідництва. У минулому році в підприємства були проблеми з залученням фінансування, закупівлею палива, пошуком добрив для органічного виробництва. При цьому у перший рік війни ціни на паливо і добрива виросли суттєво.

«Банки звикли працювати з зерновими виробниками, які можуть сіяти тисячі гектарів. У них специфіка трохи інша, вони посіяли, цього ж року зібрали врожай, який продали та погасили заборгованість. З багаторічними культурами специфіка трохи інша. Ти маєш вкладати протягом в середньому 3 років, а по деяким культурам навіть більше. У перші роки це збиткова діяльність, а збиткову компанію ніхто не хоче кредитувати. Навіть через три роки роботи у банків виникає питання, чому у вас рік тому була збиткова діяльність. Тоді ми починали пояснювати логіку вирощування багаторічних культур», – зазначив Андрій Швиднюк.

За його словами, збільшення площ під ягодами вимагало залучення фінансування в 2023 році. «У 2022 році ціна в ЄС на нашу продукцію впала. Валютної виручки в нас стало менше, а з новими насадженнями ми чекати не могли. Якщо ти не посадиш вчасно, то тобі не буде що збирати. Цей бізнес – як конвеєр, щороку потрібно оновлювати площі», – додав керівник «Сав Агро Партнер».

Цього року компанія змогла залучити кредит на 5 млн грн у Ощадбанку на оновлення холодильного обладнання для зберігання ягід, докупівлю різних засобів обробітку. Завдяки AgroApp знайти банка-партнера вдалося швидко.

У цьому році компанія дещо розширила площі і почала вивчати нові культури. «Будемо додавати обліпиху і вишню. Ми досалили близько 3 га обліпихи, вишню будемо висаджувати на осінь – 7-8 га. Навесні досадили 10 га малини і 10 га полуниці. Загалом ми маємо 50 га багаторічних насаджень, для сівозміни вирощуємо ще близько 30 га гречки. Можливо, ми займемося більш прицільно овочевою групою для поставок за кордон», – розповів Андрій Швиднюк.

Він вірить у розвиток невеликих фермерських господарств в Україні, адже саме вони створюють робочі місця у громадах, та забезпечують стабільні податкові надходження у місцевий бюджет. За його словами, «Сав Агро Партнер» у сезон залучає від 300-500 працівників для збирання урожаю ягід.

                                 

__________________________________________________________________________________

Для довідки: стаття стала можливою завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), яка виконується компанією Chemonics International. Ця стаття відображає думку її авторів та не обов’язково є офіційною точкою зору USAID чи Уряду США. Докладніше про Програму USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО).

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку