Ожина: вирощування для заробітку

Вирощування ожини як бізнес в Україні ― вигідний вид діяльності для фермера. На ринку потрібні як ранні, так і пізні врожаї. У цій статті розповімо про невибагливі та вигідні сорти, які забезпечать аграрієві високу врожайність.

Бізнес на ожині: рентабельність

Технологія вирощування та посадки ожини практично ідентична роботі з малиною. Проте врожайність ожини вдвічі вища, ягоди більш транспортабельні, підходять для заморожування, тримають форму та структуру після розморожування.

З 1 га ожинових насаджень можна зібрати від 7 до 20 тонн ягід. Закупівельна ціна ожини зазвичай у 1,5-2 рази вища за ціну на малину. У середньому це 60–70 грн за 1 кг.

Таким чином, рентабельність вирощування ожини може досягати 100%.

Ринки збуту

Вирощування ожини як бізнес має сенс, якщо заздалегідь знайти надійні ринки збуту. Серед них можуть бути:

  • супермаркети;
  • підприємства комунального харчування;
  • промислові підприємства з переробки ягід та фруктів;
  • кондитерські заводи;
  • лікеро-горілчані заводи тощо.

Свіжа ягода має потрапити до кінцевого споживача за короткий термін. При цьому потрібно приділити увагу упаковці. Бажано відразу збирати її в ємності для реалізації, не пересипати.

Плюси та мінуси вирощування ожини

До плюсів бізнесу на вирощуванні ожини належать:

  1. Висока врожайність (вища лише у винограду).
  2. Стійкість до хвороб і шкідників — можна вирощувати за принципом органічного землеробства та ставити відповідну ціну.
  3. Невибагливість до ґрунтів ― рослина глибоко пускає коріння та легко переносить посушливі періоди.
  4. Хороша транспортабельність, збереження структури ягоди під час заморожування.

Є й деякі мінуси у цієї бізнес-ідеї: 

  1. Короткий термін зберігання свіжої ягоди ― збут треба налагодити заздалегідь.
  2. Чутлива до морозів ― у північних і центральних регіонах України її необхідно вкривати на зиму.
  3. Висока врожайність лише на дворічних пагонах ― першого року врожай буде незначним.

Читайте також: 7 бізнес-ідей для агробізнесу в 2023

Ожина: технологія вирощування та збору ягоди

Ожину часто порівнюють з малиною. Вона, як і малина, належить до роду Rubus, родини Rosaceae. Є чагарником, пагони якого можуть рости до 2 м і потребувати підв’язування до шпалер. Стебла густо вкриті шипами, але останнім часом виведені сорти без колючок, наприклад, сорт Торнфрі.

Вирощування ожини доступне в усіх регіонах України. Вона невибаглива, не потребує інтенсивного догляду та захисту, а це означає, що її можна виростити максимально екологічно чистою.

У ягід чудовий смак та аромат, вони містять повний комплекс поживних і лікарських речовин, серед яких сахароза, глюкоза, фруктоза, вітаміни групи В, вітамін С, мінеральні речовини та інші макро- та мікроелементи.

На ринку затребувані як ранні, так і пізні врожаї. Збут легко налагодити як свіжої ягоди, так і заморозки. Для вирощування ожини не потрібен великий досвід.

Для комерційного вирощування ожини потрібно вибирати високоврожайні та зручні у догляді сорти. Досвідчені фермери рекомендують вибирати сорти без шипів ― з них простіше збирати ягоди.

Вигідні сорти ожини

Розглянемо найпопулярніші та рентабельні сорти ожини:

  1. Хевен Кен Вейт. Ранній сорт американської селекції. Ягоди мають дуже високі смакові якості та високий вміст антиоксидантів. Основна перевага сорту ― дивовижний і насичений смак. Стійкий до хвороб. Із куща за сезон можна зібрати 10-15 кг.
  2. Трипл Краун. Цей сорт американської селекції має середній термін дозрівання. Має три основні ознаки ― відмінний смак, інтенсивне зростання та високу врожайність. Сукупність відмінних сортових властивостей робить його улюбленим серед українських фермерів. Із куща за сезон можна зібрати до 15 кг.
  3. Натчез. Десертний ранній сорт американської селекції. Пагони без шипів, ягоди красивої видовжено-циліндричної форми. Високоврожайний, ідеально підходить для комерційного вирощування. Із куща за сезон можна зібрати до 25 кг.
  4. Джамбо. Сорт середньостиглий, виведений у Франції. Нова безшипна селекція. Характеризується солодкими та соковитими ягодами великого розміру. Гарна транспортабельність. Із куща за сезон можна зібрати до 25 кг.
  5. Лох Тей. Відмінний ультраранній промисловий сорт, виведений у Шотландії. Ягоди ароматні, з кислинкою, мають високі смакові та товарні характеристики. Із куща за сезон можна зібрати до 15 кг.

Читайте також: Як отримати кредит для сільського господарства

Висаджування

Розглянемо детальніше технологію вирощування ожини. Бажано вибирати саджанці із закритою кореневою системою ― їх можна висаджувати цілий рік і відсоток приживання ― до 99%. Пагони мають бути здоровими, листя зеленим, без плям і пошкоджень. При посадці восени листя вже немає, тому звертаємо увагу на пагони. Вони мають бути однорідного кольору, без вкраплень і пошкоджень. Технологія посадки ― приблизно 1-1,5 х2,5-3 м, тобто відстань між саджанцями має бути від 1 до 1,5 м.

Догляд за ожиною

Догляд за рослинами полягає у своєчасному розпушуванні ґрунту, поливі, підживленні та обрізанні. Коли ягоди дозрівають, ожина потребує регулярного додаткового поливу. Теплої пори року довгі пагони підв’язують до шпалер, на зиму їх знімають і вкривають. Навесні проводиться формуюче обрізування, восени — санітарне. Для обробки шкідників використовуються стандартні препарати.

Необхідна техніка

Для промислового вирощування ожини необхідна наступна техніка та інструменти:

  • трактор із культиватором;
  • обприскувач;
  • секатори для обрізки;
  • комбайн для збирання ягід.

Також знадобляться дрібні садові інструменти — лопати, граблі, садові сапи. Для поливу ожини рекомендується встановити крапельну систему, причому зробити це до посадки саджанців.

Збір і зберігання врожаю

Збирати ожину слід акуратно, без листя, гілок і комах. Збір краще проводити в контейнери, у яких вона поїде до кінцевого споживача. Свіжа ягода зберігається у прохолодному темному приміщенні до 3-4 днів.

Для грамотного та перспективного ожинового бізнесу ви повинн мати у своєму розпорядженні кошти. У разі потреби, скористайтеся сервісом AgroApp для вибору оптимальної кредитної програми. Це дозволить стартувати з найвигідніших позицій. Ви зможете повернути кредит у стислі терміни та отримувати гарантований прибуток вже у перші роки роботи.

Часті питання про вирощування ожини як бізнес 

Скільки кілограмів ожини можна зібрати з одного куща

Зі дорослого куща за сезон у середньому можна зібрати від 13 до 15 кг. Високоврожайні сорти у сприятливих умовах дають до 25-30 кг за сезон.

Коли починає плодоносити ожина

Перші ягоди можна збирати вже в рік посадки, якщо саджанець має торішній пагін. Повноцінний урожай буде лише на другий рік.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку