Що таке кадастровий номер ділянки: як та де отримати, вартість

Поговоримо про облік земельних ресурсів, зокрема про те, скільки коштує зробити кадастровий номер у нашій країні зараз. Чому це важливо? Бо земельний кадастр заповнено на 74%, а отже, понад чверть українських земель не ідентифікована, тобто інформація щодо розташування, цільового призначення, меж, а головне, наявності чи відсутності власників, не з’ясована. Може і ваша ділянка серед таких? Читайте наш матеріал і дійте!

Що означає кадастровий номер земельної ділянки

Кадастровий номер — це оригінальна послідовність цифр і символів, тобто код, що прикріплюється до ділянки землі. Повне правове визначення цього поняття міститься в статті 1 Закону України № 3613-VI «Про Державний земельний кадастр» від 07.07.2011 року. 

Розбираючись, що таке кадастровий номер земельної ділянки, для чого потрібен, варто врахувати наступні моменти:

  1. Присвоюється він шляхом державної реєстрації на основі певних документів;
  2. Залишається без змін протягом фізичного та юридичного існування ділянки, включно — у випадку зміни власника.

Тобто, кадастровий номер земельної ділянки — це унікальний ідентифікатор її розташування у просторі. Складається він з 19 цифр, що розділені двокрапками: ХХХХХХХХХХ: ХХ ХХХ: ХХХХ

Поглянемо, що означає кадастровий номер земельної ділянки:

  • ХХХХХХХХХХ — перші десять цифр визначають населений пункт;
  • ХХ — наступні дві вказують на місце розташування кадастрової зони;
  • ХХХ — наступні три цифри вказують місце розташування кадастрового кварталу;
  • ХХХХ — наступні чотири вказують місце розташування безпосередньо самої ділянки.

Кадастрові номери повинні мати всі землі, незалежно від свого цільового призначення. Якщо ви цікавитеся, де знайти кадастровий номер земельної ділянки, то він може міститися в таких документах:

  • державний акт на землю нового зразка (виданий після 2004 року); або
  • витяг з Державного земельного кадастру.

Читайте також: Ринок землі в Україні: що потрібно знати в 2024 році

Для чого потрібен кадастровий номер

З’ясувавши, що таке кадастровий номер на землю, тепер відповімо на запитання, навіщо він. Фактично без нього зараз неможливо провести жодну операцію із землею. Цей спеціальний код знадобиться для:

  • оформлення права власності на землю, включно — шляхом приватизації;
  • укладення договорів купівлі-продажу, оренди, дарування чи міни не лише землі, а й нерухомості;
  • прийняття спадщини;
  • поділу, виділу, об’єднання, зміни цільового призначення ділянок;
  • внесення до статутного капіталу юридичної особи тощо.

Дуже важливо! В питаннях де, як отримати кадастровий номер на приватизовану земельну ділянку, варто розібратися власникам державних актів на землю старого зразка. Хоча ці документи є дійсними, жодну зі вказаних вище операцій за їх використання провести не можна.

Крім того, вкрай неприємна ситуація може скластися для власників паїв. Відповідно до статті 13 Закону України № 899-IV «Про порядок виділення в натурі земельних ділянок» від 05.06.2003 року, якщо власники та спадкоємці не оформлять паї до 1 січня 2025 року, то буде вважатися, що вони від цих земельних часток відмовилися. Правда, до Верховної Ради внесено законопроєкт №  11016 від 16.02.2024 року, яким пропонується продовжити час для оформлення паїв до закінчення воєнного стану.

Однак сподіватися стовідсотково на прийняття законопроєкту та припиняти шукати відповіді на питання де, як отримати кадастровий номер на земельну ділянку, не варто. Особливо за умови, що ви вже займаєтеся чи плануєте займатися фермерством. Потрібно побудувати надійне правове підґрунтя для своєї діяльності.

А в питаннях вигідного й швидкого кредитування для фермерів вам завжди допоможе сервіс AgroApp. Достатньо залишити заявку на отримання кредиту на сайті, і впродовж доби ви отримаєте попереднє рішення банку.

Як отримати кадастровий номер

Присвоєнням номера займається територіальне управління Держгеокадастру. Розглянемо покроковий алгоритм отримання кадастрового номеру земельної ділянки:

  1. Потрібно розробити технічну документацію із землеустрою — для цього слід звернутися до інженера-землевпорядника, що має сертифікат, або до відповідної організації;
  2. Фахівці проводять геодезичну зйомку території з метою встановлення меж ділянки, складають кадастрові плани, формують електронні документи, XML-файл на ділянку із зазначенням характеристик;
  3. Технічна документація подається кадастровим реєстраторам Держгеокадастру, які її перевіряють — саме на підставі технічної документації й відбувається держреєстрація земельної ділянки, що закріплено в Постанові Кабміну № 1051 від 17.10.2012 року.

Де взяти кадастровий номер? Він буде присвоєний в результаті державної реєстрації, підтвердженням стане витяг з Державного земельного кадастру.

Якщо вас турбує, скільки часу робиться кадастровий номер, то визначений законодавством термін проведення держреєстрації землі складає чотирнадцять календарних днів з моменту подання заяви. Але ми пам’ятаємо, що певний час попередньо займає підготовка технічної документації.

Читайте також: Документи на землю: що потрібно знати аграрієві

Документи для отримання кадастрового номера на земельну ділянку

Щоб розробити технічну документацію на землю та подати її тому, хто присвоює кадастровий номер, слід надати наступні документи:

  • паспорт (для фізичної особи) або установчі документи (для юридичної особи) власника землі;
  • податковий код;
  • державний акт на земельну ділянку старого зразка, рішення про передачу ділянки органом місцевого самоврядування чи інший документ, що підтверджує право власності;
  • якщо на території є об’єкти нерухомості — знадобляться й документи на них, зокрема — техпаспорт будинку.

Скільки коштує кадастровий номер

Коли ми говоримо про вартість присвоєння кадастрового номера земельній ділянці, то йдеться про витрати на розробку технічної документації. Бо витяг із Державного земельного кадастру видається заявнику безоплатно.

А от послуги інженера-землевпорядника чи відповідної організації обходяться від 2000 гривень і можуть сягати десятків тисяч. Це залежить від місця знаходження ділянки та її особливостей.

Часті питання про те, що таке кадастровий номер земельної ділянки

Де можна перевірити кадастровий номер земельної ділянки

Раніше це можна було зробити онлайн через Публічну кадастрову карту України. Але з лютого 2022 року вона не працює, тому єдина можливість перевірити кадастровий номер ділянки — це отримати витяг з кадастру через ЦНАП або на сайті Держгеокадастру, пройшовши процедуру авторизації.

У яких випадках змінюється кадастровий номер ділянки

Такий номер може змінюватися лише при розділі/ виділі ділянки або при об’єднанні ділянок. Ще один варіант — це зміна в адміністративно-територіальному поділі.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку