Що таке тритикале: характеристика, як вирощувати та використовувати

У цій статті розповідаємо про тритикале — характеристику культури, особливості вирощування, переваги використання. Ви також дізнаєтесь, які сорти тритикале найвигідніші. Інформація буде корисною для агропідприємців, які займаються вирощуванням зернових або мають ферми.

Що таке тритикале

Тритикале — це гібрид жита й пшениці, який виведений штучно. Назва цієї злакової культури розшифровується просто: «TRITIcum» (лат) — «пшениця» і «seCALE» (лат.) — «жито». Вперше тритикале було виведене німецьким селекціонером Вільгельмом Рімпау у 1888 році. Злак швидко став популярним серед фермерів.

Тритикале — це ідеальний продукт для здорового харчування. Його калорійність нижча, ніж у жита й пшениці та становить лише 274 ккал/100 гр. Вміст протеїну навпаки, на 1,0-1,5% вище, ніж у пшениці та на 3-4%, ніж у жита. Білок тритикале вирізняється підвищеним вмістом незамінних амінокислот, а саме валіну, лізину, треоніну, аргініну, гліцину та інших.

Зерно тритикале не поступається зерну пшениці за вмістом макро- та мікроелементів. У ньому багато мінералів: міді, фосфору, калію, магнію, кальцію, натрію, цинку, марганцю та заліза, а також вітамінів В9, В5, В1, РР та Е.

Для чого вирощують тритикале

В Україні тритикале — це переважно кормова культура для свійської птиці, свиней, великої рогатої худоби. На корм тваринам іде зелена маса, чисте зерно та фураж. Через пізні терміни колосіння, зелену масу тритикале застосовують для відгодівлі тварин у період між збиранням озимих і багаторічників.

Заміна 40% сухого корму на фураж із тритикале дає добрий приріст живої маси: до 20% у свиней і до 17% — у великої рогатої худоби.

Також культура застосовується для отримання крохмалю, пивного солоду та екологічно чистого палива — біоетанолу. Україна має всі умови, необхідні для виробництва рідкого біопалива як щодо земельних ресурсів, так і за наявністю власних виробничих потужностей.

За кордоном використання тритикале дещо інакше, ніж в Україні — його переробляють на борошно і застосовують у хлібопекарській і кондитерській промисловості. Борошно з тритикале має солодкуватий смак, легкий горіховий аромат і кремовий відтінок. З нього випікають торти, кекси, тістечка. Борошно з цього злаку особливо підходить для приготування печива, бо в ньому міститься мало клейковини низької якості. Хлібобулочні вироби з такого борошна виходять пишними й довго не черствіють.

Переваги та недоліки культури тритикале

Деякі фермери до кінця не розуміють, що таке тритикале — пшениця чи жито? Цей злак за якісними характеристиками зерна перевершує обидві культури.

Переваги культури тритикале:

  1. Висока врожайність. У середньому, урожай з 1 га — 6 тонн, тоді як із 1 га пшениці та жита збирають по 3,5-4 та 2,5-3 тонн відповідно.
  2. Висока густина колоса. Це пояснюється поєднанням характерних рис «батьків» — багатоколосності жита та багатоцвітності пшениці.
  3. Стійкість до грибкових та інших хвороб, економія на пестицидах.
  4. Невибагливість до ґрунтово-кліматичних умов.
  5. Висока біологічна цінність зерна, високий відсоток білка та амінокислот.
  6. Здатність до самозапилення.
  7. Велика врожайність зеленої маси при застосуванні на корм.
  8. Можливості застосування в харчових і господарських цілях.

До недоліків культури належать:

  1. Складність обмолоту зерна, яке гірше відокремлюється від колосу.
  2. Слабка виповненість (ступінь наливу). Зернятка нерідко зморщені. Іноді після цвітіння у зерні підвищується активність амілази, при цьому крохмальні зерна руйнуються, особливо в області алейронового шару та борозенки.
  3. Штучне походження культури. Втім, на сьогодні немає даних про те, що ГМО-зерно негативно позначається на здоров’ї людей і тварин.

Загалом, ця зернова культура рентабельна у вирощуванні та за своїми поживними властивостями перевершує інші злаки.

Характеристика тритикале

Вам буде корисно знати усі характеристики тритикале. Ця культура вирізняється високою кущистістю й здатне утворювати кущ із 5-10 пагонами. Листя велике, ланцетне або лінійне, довге (20-35 см) і широке (до 3 см), темно-зелене, покрите восковим нальотом. Суцвіття — складний колос, зазвичай веретеноподібної форми, довжиною від 7 до 18 см. Висота рослин варіюється від 70-120 см (зернові сорти) до 180 см (кормові сорти).

Зерно тритикале має жовто-коричневий відтінок. Плоди не обсипаються навіть при дозріванні, вирізняються зморщеною поверхнею з борозенками по центру. Вага тисячі зерен — приблизно 40-60 грамів.

Сорти тритикале

Залежно від типу використаних для селекції культур пшениці та жита виділяють кілька сортів тритикале.

Сорти тритикале поділяються на озимі та ярі. Найпопулярнішими озимими сортами вважаються:

  • «Зеніт Одеський»;
  • «Амфідиплоїд»-15, 42 та 52;
  • «Київський ранній»;
  • «АДМ»-4, 5, 8, 11.

Ярих сортів менше. Найпопулярніші:

  • «Крупільський»;
  • «Лелека Харківський»;
  • «Хлібодар».

Незважаючи на гібридне походження, тритикале може самозапилюватися. Це вигідно, адже фермеру не доведеться купувати новий посівний матеріал, а для сівби можна використати зерно минулого врожаю.

Вирощувати тритикале: технологія

Технологія вирощування тритикале не надто вирізняється від вирощування пшениці. Але для отримання хорошого врожаю треба враховувати низку нюансів.

Посів

Терміни посіву визначаються залежно від регіону. Наприклад, на півночі країни для озимих сортів це кінець серпня, а на півдні — останні числа вересня. Глибина посіву тритикале — 5-12 см, залежно від вологості ґрунту.

Сіяти тритикале краще на чорноземних ґрунтах. На торф’яних чи піщаних результат може бути дещо гіршим. В якості попередників на поле для тритикале підходять гречка, горох і кукурудза, ранні сорти картоплі. Не рекомендується сіяти тритикале після пшениці та інших злакових культур.

Перед посівом тритикале рекомендується внести в ґрунт нітроамофоску з розрахунку 150 кг/га. Навесні додатково підживити ґрунт азотом. Органічні добрива вносять із розрахунку 20-25 т і 35-40 т на 1 га для чорноземних і нечорноземних ґрунтів відповідно.

Культура стійка до холоду, тому озимі посіви зимують краще, ніж пшениця. Розвинена коренева система легше протистоїть сильному вітру та дощу.

Читайте також: Норми внесення добрив: таблиці, правила та розрахунки

Догляд

Оскільки темпи зростання культури в 1,5-2 рази перевищують темпи зростання пшениці, весняний догляд за посівами тритикале розпочинають раніше. Поверхневе внесення добрив проводиться навіть по мерзлому ґрунту.

Для боротьби з бур’янами, знищення шкідників підходять ті самі пестициди, що й для пшениці та жита. Для протруювання та обприскування застосовуються препарати, які дозволяє Закон України «Про пестициди та агрохімікати».

Читайте такж: Що таке пестициди: види, застосування у сільському господарстві

Збирання врожаю

Особливості збирання врожаю тритикале характерні для процесу збирання жита. Збирають його комбайном. Зерно у тритикале крупніше, ніж у пшениці, до того ж воно щільно сидить у колоску й при дозріванні не обсипається. Тому при збиранні рекомендується зменшити кількість обертів барабана до 600 за хвилину, а також зменшити зазор між барабаном і підбарабанням.

Для обробки сировини та очищення від сторонніх домішок знадобиться якісна віялка для зерна.

Читайте також: ТОП-5 кращих зернових збиральних комбайнів

Багато фермерських господарств потребують додаткових коштів. Як взяти кредит для агропідприємства за прийнятних умов? Скористайтеся сервісом AgroApp надійним посередником між вами та кредитними організаціями. Протягом 24 годин з моменту оформлення заявки ви отримаєте попереднє рішення щодо фінансування свого господарства.

Часті питання про використання тритикале

Як відрізнити пшеницю від тритикале 

Зерно тритикале крупніше й довше, ніж зерно пшениці, а також має більш опуклий і довгастий зародок.

Що краще — тритикале чи пшениця

У тритикале вища врожайність, воно стійке до ураження шкідниками та хворобами. Однак для збирання врожаю цієї культури може знадобитися додаткова техніка.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку