Що таке зяблева оранка

У цій статті розповімо про те, що таке зяблева оранка та для чого вона потрібна. Розглянемо плюси та мінуси такого обробітку ґрунту, а також технологію процесу. Ця інформація буде цікава аграріям, які займаються вирощуванням сільськогосподарських культур і шукають найефективніший метод орання.

Зяблева оранка ґрунту: що це

Зяблева оранка — це осіння підготовка ґрунту до весняного посіву ярих культур. Безвідвальна оранка проводиться за допомогою глибокорозпушувачів, а відвальна здійснюється за допомогою плуга. В результаті оранки відбувається оборот верхнього шару ґрунту. Процедуру проводять, починаючи після збирання врожаю та до пізньої осені, коли земля вже починає застигати. Також враховують погоду — за рясних дощів техніка не зможе зайти в поле.

Зяблева обробка застосовується для наступних ґрунтів:

  • підзолистих;
  • дернових;
  • суглинистих;
  • супіщаних;
  • каштанових;
  • чорноземних.

На підзолистих, дернових і суглинистих ґрунтах процедуру проводять щороку. А на супіщаних, каштанових і чорноземних — раз на 3 роки.

Оранка на зяб застосовується переважно для таких сільськогосподарських культур:

  • зернові (пшениця, ячмінь, овес, кукурудза);
  • технічні (соняшник, ріпак, люпин);
  • овочеві (картопля, цукрові буряки);
  • кормові культури для худоби (включаючи конюшину, люцерну).

Для чого проводиться зяблева оранка поля

За сезон ґрунт дуже виснажується та засмічується. Зяблева оранка закладає рослинні залишки в глибинні шари ґрунту, завдяки чому частково компенсується втрата поживних речовин.

У посушливій місцевості цей метод оранки проводять для накопичення вологи в ґрунті. У тих регіонах, де земля достатньо зволожена, оранка допомагає нормалізувати кількість вологи, покращити ґрунтове живлення та повітряний обмін. Також процедура слугує для загортання в ґрунт органічних і мінеральних добрив. 

Зяблева оранка ґрунту ефективна при сильній засміченості та зараженості полів хворобами. Без оранки бур’яни та шкідники можуть вільно перезимувати у глибинних шарах. Але завдяки обороту верхнього пласта, насіння та кореневища зимуючих бур’янів виносяться на поверхню ґрунту. Потім, під впливом низьких температур, вони гинуть.

Читайте також: Дискування землі: що це і як правильно проводиться

Плюси та мінуси зяблевої оранки 

Давайте розглянемо, плюси та мінуси, пов’язані з оранкою зябу.

Переваги оранки на зяб:

  1. Поліпшення структури ґрунту, забезпечення вентиляції та дренажу.
  2. Поліпшення водовідведення.
  3. Запобігання водній і вітровій ерозії.
  4. Зниження сольових горизонтів.
  5. Закладання органічних залишків і збільшення вмісту органічних речовин.
  6. Підготовка ґрунту до посіву та створення оптимальних умов для росту рослин. 
  7. Збільшення врожайності зернових.
  8. Полегшення весняних польових робіт.

Мінуси оранки на зяб:

  1. Вартість.
  2. Не підходить для регіонів із суворим кліматом, а також для обробки важких перезволожених ґрунтів.

Читайте також: No-till технологія: система нульової обробки ґрунту

Як проводиться зяблева оранка

Рекомендується проводити зяблеву обробку землі якнайшвидше після збирання врожаю. У теплий період ґрунт менше пропускає вологу та швидше накопичує поживні речовини, що робить його родючішим. Поки тепло, почнуть проростати бур’яни, у такий спосіб більше шкідників і хвороботворних організмів загине. Ґрунт легкого гранулометричного складу обробляють пізніше, бо в ранні терміни в ньому швидше розкладається гумус, і під час опадів поживні речовини вимиваються занадто глибоко, за межі кореневої системи рослин.

Протягом 3-7 днів після збирання врожаю проводять лущення стерні на 5-10 см для провокації бур’янів, а також подрібнення та перемішування післяжнивних залишків. За кілька тижнів, коли бур’яни вже зійдуть, поле зорюють. Відвальна оранка використовується, якщо немає ризику ерозії.

Перед посадкою зернових культур орють на глибину 18-20 см, технічних — 24-27 см. Глибша оранка, особливо на підзолистих ґрунтах, може призвести до вивертання неродючих шарів. У західних регіонах України є багато зон, де орний шар дуже тонкий, тому там зяблева оранка ґрунту проводиться на глибину менше 18 см.

Щоосені глибину оранки збільшують на 1-2 см і вносять добрива. У піщані ґрунти вносять калійні добрива, а інші гній, компост, подрібнений торф, фосфорні добрива. Якщо кислотність підвищена, перед збільшенням орного шару проводять вапнування. Зміна глибини допомагає уникнути утворення плужної підошви, яка перешкоджає проникненню поживних речовин, повітря та вологи до коріння рослин.

Найкраще працювати плугами, у яких трактор іде поза борозною. Так і оператору техніки комфортніше, і частина оранки не задавлюється. Також потрібно контролювати, щоб плуг поглиблювався скрізь однаково й орана територія була рівною.

На полях зі схилами, щоб уникнути водної ерозії, оранка на зяб проводиться поперек схилу. Іноді на таких ділянках проводять чизелювання.

Якщо перед обробкою ґрунт сильно пересох і вивертаються завеликі шматки, оранку можна замінити на чизелювання глибиною 30-40 см, щоб не порвати плуг. Якщо після цього виростає багато бур’янів, проводять культивацію на глибину 10-12 см.

Якщо вам потрібні кошти на закупівлю сільськогосподарської техніки та іншого фермового обладнання, скористайтеся сервісом AgroApp. Тут зібрані банки, а також фінансові та дилерські організації, які займаються фінансуванням агробізнесу. Попереднє рішення про фінансування можна отримати вже протягом доби.

Часті питання про зяблеву оранку

Чим відрізняється зяблева оранка від культивації

Зяблева оранка передбачає переворот верхнього шару ґрунту, а при культивації верхній шар землі не обертається, а тільки розпушується та вирівнюється.

Що краще — оранка на зяб чи дискування

Вибір залежить від цілей обробітку ґрунту: оранка застосовується для глибшої обробки, у той час як дискування підходить для поверхневої. Оранка на зяб — більш витратний метод, але й вирішує більше завдань із підготовки поля до весняного посіву.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку