Технологія вирощування сої в Україні: терміни посіву, догляд, врожайність

У статті розповідаємо про технологію вирощування сої для бізнесу. Ви дізнаєтеся, скільки можна заробити на нішевій культурі та які сорти краще вибрати. Підготували матеріал про терміни посіву сої, норми висіву, правила догляду за рослиною та середню врожайність.

Вирощування сої як бізнес

Соя — це однорічна зернобобова рослина, багата на білок. Головна особливість цієї культури в тому, що вона універсальна та широко використовується в кормовій і харчовій галузях, а також у виробництві біопалива. Вона невибаглива, дає гарні врожаї та високий прибуток.

Україна є одним із лідерів із виробництва сої. Культура користується популярністю серед аграріїв завдяки невисокій потребі у добривах (25% вартості вирощування), можливості переробки та експортному потенціалу. До того ж родючі українські землі підходять для вирощування сої, що полегшує процес догляду та зменшує витрати. 

Згідно з даними ресурсу Share UA Potential, у 2023 році зафіксовано рекордний урожай сої — 4,8 млн тонн. А у першій половині сезону 2023/24 соя була однією з найбільш рентабельних сільськогосподарських культур. Україна експортувала 3,5 млн тонн сої. 

На внутрішньому ринку продавати врожай можна переробним виробництвам і трейдерам. Потенційний чистий прибуток на вирощуванні сої може становити від 17000 до 36000 грн/га. Рентабельність вирощування сої в Україні складає 27%.

Що роблять з сої

Соєві боби використовують для виготовлення різноманітної продукції:

  • соєвої олії;
  • шроту та макухи;
  • соєвого борошна;
  • соєвого молока, тофу, окари;
  • текстурованого соєвого білка та соєвих ізолятів.

Шрот і макуха застосовуються в тваринництві та цінуються як високобілкові добавки до комбікормів. Соєве молоко, борошно та сир тофу вважаються дієтичними продуктами, оскільки вони нежирні та містять багато білка, тому є чудовою альтернативою для веганів та людей з непереносимістю лактози. Соєву олію використовують при виробництві біопалива, а також у миловарній і лакофарбовій промисловості. Соєві ізоляти застосовують у текстильній, парфумерній, фармацевтичній і паперовій промисловостях.

Читайте також: 7 бізнес-ідей для агробізнесу в 2023

Як правильно вирощувати сою: технологія

Розглянемо докладніше, коли та як сіяти сою, щоб забезпечити високу рентабельність господарства. Також дізнаємося, коли можна збирати врожай та яка середня врожайність цієї агрокультури.

Терміни посіву сої

Посів сої розпочинають, коли земля прогрівається до 12-14°С.

Якщо ви хочете зайнятися вирощуванням сої в Україні, необхідно враховувати клімат у місцевому регіоні. Там, де холодний клімат, посів розпочинають через 2-3 тижні після останнього заморозку. Наприклад, у господарствах північного лісостепу оптимальний час посіву — на початку травня. Якщо садити пізніше, стебла рослини будуть короткими й сформується замало стручків, через що врожай буде меншим. Крім того, підвищується ризик пошкодження бобів при осінніх заморозках. Якщо посіяти зарано, в холодний грунт, знижується польова схожість, збільшується ризик пошкодження бобів шкідниками та хворобами, урожай буде меншим. У південно-західному лісостепі краще сіяти наприкінці квітня та на початку травня. Термін посіву в західних регіонах і на Поліссі — перша половина травня.

Якщо весна рання, сіють раніше, як тільки земля прогріється до потрібної температури.

Насамперед сіють пізні, середньопізні та середньостиглі сорти, а середньоранні та ранньостиглі — наприкінці оптимальних термінів. 

Як сіяти сою

Для того, щоб забезпечити сприятливі умови вирощування сої, необхідно дотримуватися технології посіву. Зазвичай насіння закладають за допомогою сівалок на глибині 2-4 см, присипають землею та поливають теплою водою. Між рядками залишають 15 см. Густота посіву — близько 1000 штук або 130 кг на 1 га.

Соя підходить також для змішаних посадок. Вона насичує ґрунт азотом і тим самим створює сприятливе середовище для вирощування інших культур, наприклад помідорів, огірків, картоплі, кукурудзи, перцю та баклажанів.

Сою найкраще садити в нейтральний або слабокислий ґрунт із високим вмістом фосфору та кальцію, а також з оптимальною вологістю. Чудово підійде суглинистий ґрунт із кислотністю 6,0-7,5 pH.

Перед тим, як вирощувати сою, поле потрібно ретельно очистити від бур’янів. Необхідно провести аналіз ґрунту, щоб підібрати добрива відповідно до його потреб. Хоча соя сама по собі є азотфіксуючою рослиною, при посадці все ж таки бажано вносити азотні добрива (10-20 кг/га) для стимуляції росту. В середині літа рослину удобрюють перепрілим компостом.

Читайте також: Що таке органічні добрива: види, характеристика, застосування

Врожайність сої

Ранні сорти сої збирають у середині вересня, а пізні у жовтні. При цьому орієнтуються на загальний стан рослин на посадках. Урожай вважається повністю дозрілим, коли починає опадати листя, а стебла та боби підсихають і буріють, боби відокремлюється від їх стулок. Рівень вологи в дозрілих плодах має знизитися з 45-55% до 14-16%.

Збір здійснюється за допомогою спеціальних комбайнів. Після збирання стручки одразу ж очищають і просушують боби. Вологість при їх зберіганні має бути 10-14%.

Середня врожайність господарств із вирощування сої в Україні в 2023 році становила 2,52 т/га.

Найкращі сорти сої

Найбільшу популярність серед українських аграріїв мають такі сорти:

  1. ЄС Ментор — ранньостиглий сорт із вмістом білка 43%. Рекомендується для вирощування у зонах лісу, лісостепу, степу. Потенціал урожайності — 4,5 т/га.
  2. Галлек — скоростиглий сорт із вмістом білка 38%. Підходить для вирощування в зоні лісу, лісостепу та степу. Потенціал урожайності — 4 т/га.
  3. ОАЦ Аватар — скоростиглий сорт із вмістом білка близько 40%. Підходить для вирощування в зоні лісу, лісостепу та степу.
  4. Аріса — ранньостиглий сорт із вмістом білка 22%. Оптимальні умови вирощування сої цього сорту в зоні лісу та лісостепу. Потенціал урожайності — 6,2 т/га.
  5. ОАЦ Брук — скоростиглий сорт із вмістом білка до 42,2%. Підходить для вирощування в зоні лісу та степу.
  6. ОАЦ Страйв — ранньостиглий сорт із вмістом білка 44%. Рекомендується вирощувати у зоні лісостепу.
  7. ОАЦ Лейкв’ю — скоростиглий сорт із вмістом білка близько 41%. Підходить для вирощування в зоні лісу та лісостепу.
  8. Опус — скоростиглий сорт із вмістом білка 46%. Рекомендується вирощувати в зоні лісу та лісостепу. Потенціал урожайності становить 4,34 т/га.
  9. ОАЦ Медок — скоростиглий сорт із вмістом білка 40,2%. Підходить для зон лісу та лісостепу. За дотримання технології вирощування сої можна досягти врожайності 3 т/га.
  10. Сигалія — середньостиглий сорт із вмістом білка до 42%. Рекомендується вирощувати в зонах лісостепу та степу. Потенціал урожайності становить 2,8–3,2 т/га.

Для того, щоб закласти господарство з вирощування сої, знадобляться значні інвестиції. Стартові витрати можуть включати закупівлю насіння та добрив, оренду або купівлю землі, придбання обладнання та спецтехніки. Багато фермерів вирішують скористатися позиковим фінансуванням. На сайті AgroApp ви знайдете пропозиції щодо кредитування та лізингу на вигідних умовах.

Часті питання про те, як правильно вирощувати сою

Скільки потрібно сої на 1 га

На 1 га знадобиться близько 130 кг сої.

Скільки тонн сої можна зібрати з гектара

З 1 га можна зібрати від 2,5 до 4,5 тонни сої.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку