Виплата дивідендів у фермерському господарстві

В цій статті ми розглянемо, як відбувається виплата дивідендів у фермерському господарстві та які документи для цього потрібні. Також ви дізнаєтеся, як оподатковуються дивіденди та які є зміни в нарахуванні ЄСВ в період дії воєнного стану.

Як відбувається виплата дивідендів у фермерському господарстві

Члени фермерського господарства не є найманими працівниками згідно ч. 1 ст. 3 Закону України «Про фермерське господарство». Саме тому вони беруть участь у розподілі прибутку та отримують його частину — дивіденди, а не заробітну плату. Дивідендами вважається будь-яка виплата доходів від розподілу чистого прибутку на користь членів фермерського господарства. Ці доходи оподатковують ПДФО та військовим внеском, а ЄСВ сплачують добровільно.

Прибуток між членами фермерського господарства розподіляється залежно від трудового внеску кожного з них. Підставою для виплати дивідендів є:

  • статут (якщо господарство працює за статутом);
  • розпорядження голови фермерського господарства;
  • рішення зборів;
  • протокол.

В цих документах фермерське господарство на свій розсуд встановлює та затверджує порядок оформлення виплати дивідендів. 

Наприклад, протокол містить інформацію про:

  • суми, які потрібно виплатити кожному учаснику або ж загальну суму чистого прибутку, з якого учасники отримають дивіденди;
  • розмір, форму та строки виплати дивідендів;
  • період, за який розподіляється прибуток.

Загалом порядок виплати дивідендів у фермерському господарстві наступний:

  1. Виплати можуть призначати на загальних зборах або ж рішенням одного учасника та затверджувати це в протоколі. 
  2. Голова фермерського господарства подає рішення, в якому вказано суму коштів для виплати дивідендів, форму та строки виплати. На підставі цього рішення видається наказ про нарахування та виплату дивідендів. Якщо протокол має всі реквізити первинного документа, окреме розпорядження не потрібне. 
  3. Дивіденди нараховуються на дату прийняття рішення про їх виплату. Бухгалтер обліковує нарахування, утримує податки та виплачує дивіденди готівкою з каси чи на банківський рахунок. Виплата проводиться до 6 місяців з дати прийняття відповідного рішення. 
  4. Строки виплати дивідендів затверджуються в статутних документах. Якщо в фермерському господарстві немає частки держави, то воно самостійно визначає строки виплати дивідендів. Це може відбуватися раз на рік або щоквартально. Рішення про виплату ухвалюється за підсумками проміжної фінансової звітності або річного звіту. 
  5. Якщо дивіденди не виплатили у визначений термін, у господарства виникає заборгованість перед власниками. Протягом трьох років з моменту виникнення заборгованості, учасник господарства може вимагати виплати дивідендів з урахуванням індексу інфляції. 

Читайте також: Як взяти в оренду землю сільгосппризначення

Оподаткування виплати дивідендів у ФГ: як розраховується

Будь-яка виплата доходів членам фермерського господарства у звʼязку з розподілом чистого прибутку підлягає оподаткуванню. 

Згідно з Податковим кодексом з дивідендів сплачують ПДФО. Є кілька видів ставок, за якими оподатковуються дивіденди:

  • 5% — доходи у вигляді дивідендів за акціями та корпоративними правами, якщо фермерське господарство є платником податку на прибуток підприємств;
  • 9% — доходи у вигляді дивідендів за акціями, корпоративними правами та інвестиційними сертифікатами, якщо фермерське господарство є платником єдиного податку на 3 чи 4 групі;
  • 18% — якщо члени фермерського господарства отримують дивіденди залежно від трудової діяльності.

Також виплата дивідендів у фермерському господарстві оподатковується військовим збором за ставкою 1,5%. 

Члени фермерського господарства сплачують єдиний соціальний внесок (ЄСВ) за себе самостійно, якщо вони не звільнені від сплати. Фермерське господарство не нараховує ЄСВ.

Базою нарахування ЄСВ є сума доходу, який отримав член господарства. Ставка ЄСВ — 22%. Мінімальна сума платежу 1474 грн, а максимальна — 22 110 грн. Ця сума не може бути меншою, ніж мінімальний страховий внесок за період, в якому отримано дохід. Враховуються всі місяці, коли було отримано такий дохід. 

Якщо член фермерського господарства не отримував у звітному періоді доходів, він може самостійно визначити базу нарахування. Вона не може бути більшою за максимальну величину бази нарахування ЄСВ, що встановлена Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», але й не меншою за мінімальний страховий внесок. 

В період дії воєнного стану та протягом 12 місяців після його скасування, члени фермерських господарств мають право не сплачувати ЄСВ за себе.

Читайте також: Як отримати кредит для сільського господарства 

Якщо потрібні кошти на розвиток фермерського господарства, скористайтеся послугами сервісу AgroApp. Тут зібрана інформація про банки, фінансові організації, постачальників продукції для аграріїв, дилерів сільгосптехніки, котрі працюють з фермерами на кредитній основі. Залишивши заявку, ви протягом 24 годин отримаєте попереднє рішення про фінансування свого проєкту.

Часті питання про виплату дивідендів членам ФГ

Коли можна виплачувати дивіденди учасникам фермерського господарства 

Дивіденди виплачуються протягом шести місяців після отримання відповідного рішення голови фермерського господарства. 

Скільки разів на рік ФГ може виплачувати дивіденди 

Фермерське господарство може виплачувати дивіденди раз на рік або щоквартально.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку