Кредит 5-7-9%: умови, як отримати

У статті розповімо про умови отримання кредиту 5-7-9%. Ви дізнаєтеся, хто може взяти такий кредит, на які цілі, а також які банки беруть участь у цій програмі. Ця інформація буде цікава аграріям, які потребують фінансової підтримки для розвитку бізнесу.

Що таке програма «Доступні кредити 5-7-9%»

Програма являє собою ініціативу уряду України, спрямовану на підтримку малого та середнього бізнесу. «Доступні кредити 5-7-9%» оформлюються з 2020 року та реалізуються Фондом розвитку підприємництва (ФРП) через банки-партнери за класичною схемою держпідтримки — частковим відшкодуванням процентних ставок за кредитами. Міністерство фінансів України координує всі аспекти діяльності ФРП.

Підприємці укладають стандартний договір про кредитування з банком-партнером програми, при цьому отримуючи кредит за пільговими ставками — 5%, 7% чи 9%. Також ставки 7% та 9% можна зменшити, створюючи нові робочі місця. За кожного найманого працівника бізнес отримує знижку 0,5% річних. Але візьміть до уваги, що ставка не може бути нижчою за 5% річних.

У період дії військового стану учасник програми може отримати позику до 60 млн грн під 0% терміном до 3 або 5 років, виходячи з цілей фінансування.

За 3 роки дії цієї програми підприємці отримали 75 673 кредити на загальну суму 249,4 млрд грн. Найчастіше кредити 5-7-9% беруть підприємства сільського господарства (51%), торгівлі та виробництва (26%), а також промислової переробки (14%).

Читайте також: Як отримати кредит для сільського господарства

Особливості програми «Доступні кредити 5-7-9%»

«Доступні кредити 5-7-9%» — абсолютно прозора програма фінансування агросектору. Розглянемо детальніше, як отримати кредит 5-7-9%.

Хто може взяти кредит 5-7-9%

Кредит за цією програмою можуть отримати:

  • фізособа-підприємець, резидент України;
  • юрособа, чиї кінцеві вигодонабувачі є фізособами та резидентами України;
  • виробник сільськогосподарської продукції;
  • суб’єкт великого бізнесу, який займається роздрібною торгівлею товарами (при цьому не менше 60% чистого доходу від продажу цих товарів складають продукти харчування, алкогольні напої та тютюнові вироби на 1 лютого 2022 року);
  • підприємство державного чи комунального сектора економіки.

На які цілі видається кредит 5-7-9%

Фінансування здійснюється для таких цілей:

  • купівля та ремонт приміщень без права передачі в оренду;
  • купівля земельних ділянок без права передачі в оренду;
  • придбання чи модернізація основних коштів;
  • отримання прав інтелектуальної власності;
  • підвищення поточних активів до 25% вартості інвестиційного проекту;
  • рефінансування поточного боргу;
  • відновлення, ремонт чи заміна енергетичної інфраструктури теплових електростанцій та теплоелектроцентралей, пошкоджених внаслідок військових дій.

Умови кредитування за програмою 5-7-9%

Основні умови отримання кредиту 5-7-9%:

  • сума — до 60 млн грн для всіх кредитів програми на групу пов’язаних осіб (до 90 млн грн — для сільгосптоваровиробників, до 150 млн грн — для клієнтів разом з усіма учасниками ГПК, які здійснюють господарську діяльність у зоні високого військового ризику);
  • валюта — UAH;
  • термін — до 5 років для інвестиційних кредитів, до 2 років — для кредитів на збільшення поточних активів, до 1 року — для кредитів торговим компаніям;
  • власний внесок — від 20%.

Кредити на фінансування оборотного капіталу всі учасники отримують на однакових умовах — 9%. Ставки кредитів на інвестиційні цілі — від 5% до 9%.

Для представників мікробізнесу та малого бізнесу базова ставка — 7%, для представників середнього та великого бізнесу — 9%. Базова ставка може бути знижена при прийомі на роботу нових співробітників. Максимальна знижка — 2%.

В більшості випадків для оформлення кредиту необхідна застава, але порівняно з оформленням звичайних кредитів умови лояльніші. У деяких випадках застава не потрібна.

Кредити на інвестиційні цілі забезпечуються рухомим і нерухомим майном, а також порукою власника підприємства. Якщо на отримані за програмою кошти планується купівля майна чи сільгосптехніки, кредит можна отримати під їх заставу.

На цей момент умови отримання кредиту 5-7-9% стали гнучкішими. 15 вересня 2023 року Кабінет Міністрів розширив механізми держпідтримки бізнесу за програмою «Доступні кредити 5-7-9%». Для підприємств на деокупованих територіях схвалено такі зміни:

  • відшкодування відсотків у рамках програми становить 1% протягом перших двох років, а з наступного року 5% для інвестицій і 3% для поповнення оборотного капіталу;
  • продовження терміну кредитування до 10 років на інвестиційні цілі;
  • збільшення ліміту програми до 150 млн грн (для підприємств, що були зруйновані).

Для бізнесу, що створює найбільшу додану вартість (переробні підприємства (по всьому КВЕД секції С), та за напрямом енергомодернізації передбачено:

  • компенсація відсотків до рівня 5-7-9 %;
  • збільшення терміну кредитування до 10 років на інвестиційні цілі;
  • збільшення ліміту програми до 150 млн грн

Для решти випадків ставка становить 13% річних на поповнення оборотних коштів, таким чином залишається ставка на рівні 5-7-9% на інвестиційні цілі.

Більше інформації про останні зміни можна знайти на сайті Міністерства економіки України.

Читайте також: Чим відрізняється лізинг від кредиту і що краще для фермера

Хто видає кредити 5-7-9%

У програмі беруть участь 45 банків, вони схвалені Фондом розвитку підприємств і включені до списку уповноважених банків.

Сервіс AgroApp співпрацює з Ощадбанком, ОТП Банком та Укргазбанком. Подання заявки на участь у програмі «Доступні кредити 5-7-9%» займе не більше хвилини, а попереднє рішення про кредитування ви отримаєте протягом 24 годин.

Як взяти кредит 5-7-9%

Розповідаємо, як отримати кредит 5-7-9% і ділимося приблизним алгоритмом дій:

  1. Ознайомтеся з умовами програми на офіційному сайті Фонду розвитку підприємництва України та банків-партнерів.
  2. Визначтеся з метою кредитування: придбання сільськогосподарської техніки, поповнення обігових коштів для купівлі насіння, добрив і паливно-мастильних матеріалів або інше.
  3. Переконайтеся, що ваш бізнес і цілі фінансування відповідають критеріям участі у програмі.
  4. Виберіть банк. Якщо ви ще не користувалися послугами обраного банку, потрібно попередньо відкрити рахунок.
  5. Зберіть пакет потрібних документів.
  6. Подайте заявку на сайті або у відділенні банку. Коли заявку схвалять, потрібно буде підписати кредитний договір.

Подати заявку на оформлення кредиту можна на сайті AgroApp. Тут зібрані найвигідніші пропозиції від банків і дилерів, які займаються фінансуванням агросектору. Протягом 24 години можна отримати попереднє рішення про кредитування.

Часті питання про те, як отримати кредит 5-7-9%

Хто не може взяти кредит 5-7-9%

Кредит 5-7-9% не може взяти підприємство, учасник або кінцевий бенефіціар якого — громадянин РФ , а також особи, що належать до терористичних організацій.

У якій валюті видається кредит 5-7-9%

Кредит 5-7-9% видається у національній валюті України — гривні.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку