Олійні культури: що вирощувати фермеру в 2024 році

Основне виробництво олійних культур в Україні представлене соняшником, ріпаком і соєю. Їх вирощування — практично безвідходне вигідне виробництво. Які олійні культури популярні серед аграріїв країни та скільки олії можна отримати читайте у цій статті. Матеріал буде цікавий фермерам, які планують масштабувати свій бізнес за рахунок посіву нових культур.

Що таке олійні культури

Олійні культури — це рослини з високим (від 15 до 60%) вмістом олії. Результатом переробки насіння та плодів цих культур є рідкі рослинні олії.

Рослинна олія — джерело цінних речовин, жири використовуються у косметичній, фармацевтичній, текстильній та інших сферах промисловості.

Найбільші площі в Україні займає соняшник — високорентабельна олійна культура. Розширюються площі під ріпаком і соєю. Це зумовлено високою ліквідністю культур, а також меншою залежністю від імпорту насіння порівняно з іншими олійними. Також у промислових масштабах вирощують гірчицю та льон.

Згідно з даними ресурсу Української зернової асоціації, головним підсумком 2023 року для галузі стало зміцнення позицій євроринку серед ринків збуту для України. Близько 70% вартісних обсягів закупівель усіх українських олійних культур забезпечують країни Європейського Союзу. Також у 2023 році значно збільшилися обсяги експорту української соєвої (+26%) та ріпакової олії (+476%).

На сьогодні саме олійні культури залишаються найперспективнішими та найвигіднішими для всіх аграріїв України.

Олійні культури: види

Вітчизняні фермери вирощують сільськогосподарські олійні культури з хорошим експортним потенціалом. До них належать:

  • соняшник;
  • соя;
  • ріпак;
  • кукурудза;
  • льон.

Також у наших широтах вирощують гірчицю, кунжут, розторопшу. Деякі фермери експериментують з нетиповими для нашої країни культурами, наприклад, кунжутом або крамбі (абіссінською гірчицею).

Нижче ми розповімо детальніше про найпопулярніші традиційні олійні культури.

Соняшник

Основна олійна культура України. Найсприятливіший ґрунт для вирощування чорнозем. Не підходять легкі піщані, кислі та засолені ґрунти. Соняшник невибагливий у догляді.

Рослинну олію з насіння соняшника отримують двома методами: віджимом або екстракцією. Закупівельна ціна на олію соняшника: 15000-16000 грн. за тонну. Основні покупці вітчизняні та зарубіжні промислові концерни, підприємства харчової промисловості, олійноекстракційні заводи.

Залежно від якості сировини, з 1 т насіння можна отримати до 350 л олії. Відходи виробництв, макуха та шрот, використовуються у тваринництві як самостійний корм або доповнення до комбікорму.

Ріпак

Ріпакова олія за своїми харчовими цінностями подібна до оливкової олії та дуже популярна на ринку олійних культур. Україна входить до п’ятірки світових лідерів експортерів ріпаку. Більше 90% експорту — до країн Євросоюзу.

Ріпак любить супіщані, деревно-підзолисті ґрунти, суглинки. Культура не надто вибаглива у вирощуванні та догляді.

Рослинну олію з бобів ріпака отримують шляхом холодного та гарячого віджиму. Закупівельна ціна на олію ріпака становить 17 000 грн за тонну. Основні покупці великі промислові концерни, підприємства харчової промисловості, олійноекстракційні заводи.

Залежно від якості сировини, з 1 т бобів можна отримати від 300 до 360 л олії. Ріпаковий шрот використовується як додатковий протеїновий корм у свинарстві та птахівництві.

Читайте також: Що таке ріпак: для чого та як вирощують, коли сіють

Соя

Зазвичай, соя чудово росте практично на всіх видах ґрунтів. Ця культура вирізняється високою потребою у волозі, тому піщані та кам’янисті ґрунти — не найкращий варіант. Для ґрунтів із високим вмістом вологи необхідний дренаж.

Ця олійна культура невибаглива у догляді. Вирізняється тим, що може черпати необхідні мікроелементи з повітря та ґрунту. Особливо це стосується азоту — найнеобхіднішої речовини.

Рослинну олію з бобів сої отримують двома методами: віджимом або екстракцією.

Закупівельна ціна на соєву олію — 28000-30000 грн за тонну. Основні покупці — великі промислові концерни, підприємства харчової промисловості, олійноекстракційні заводи.

Залежно від якості сировини, з 1 т бобів можна отримати до 200 л олії. Соєвий шрот містить велику кількість білка та легко засвоюється тваринами. Використовується у тваринництві як самостійний корм чи доповнення до комбікорму.

Гірчиця

Цю культуру називають «жовтим золотом» через колір бобів і високу прибутковість виробництва. Гірчицю можна вирощувати на будь-яких ґрунтах, крім кислих і заболочених. Вологолюбна, при посусі потребує додаткового поливу.

Рослинну олію з бобів гірчиці отримують двома методами: віджимом або екстракцією. Закупівельна ціна на гірчичну олію — 22000-32000 грн за тонну. Основні покупці підприємства харчової промисловості, олійноекстракційні заводи.

Залежно від якості сировини, з 1 т бобів можна отримати до 250 л олії. Гірчичний шрот — цінне органічне добриво, що має фітосанітарні властивості.

Читайте також: Нішеві культури у 2024 році: вирощування, перспективи, експорт

Льон

Ця олійна культура не вимагає великих вкладень. Вирощування льону в середньому обходиться в 1,1-1,3 рази дешевше за соняшник. Найбільше для вирощування льону підходять очищені від бур’янів чорноземи.

Рослинну олію з насіння льону отримують холодним віджимом стиглого та висушеного насіння. Закупівельна ціна на лляну олію — 35000 грн за тонну. Основні покупці — підприємства харчової та косметичної промисловості.

Залежно від якості сировини, з 1 т насіння можна отримати до 300 л олії. Лляний шрот є цінною дієтичною добавкою, що використовується для корекції раціону.

Вирощування олійних культур, ринок збуту яких є доволі широким, прибуткова діяльність, яку досить легко масштабувати. За допомогою сервісу AgroApp ви зможете підібрати партнерську кредитну програму з оптимальними умовами розвитку свого бізнесу.

Часті питання про олійні культури

Яка з олійних культур має найвищий вміст жиру

Найвищий вміст жиру в соняшниковій олії — 99,9 г в 100 г.

Олія якої культури схожа на соняшникову

Кукурудзяна олія за своїм хімічним складом схожа на соняшникову. Її використовують у хлібопекарській промисловості, для смаження та приготування страв.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку