Породи гусей для розведення в Україні: 10 найкращих

Підготували матеріал, у якому розповідаємо, які породи гусей найпопулярніші серед фермерів України. Особливості утримання та розведення, продуктивність кожної породи цієї свійської птиці — всю потрібну інформацію ви знайдете в цій статті.

Рекомендуємо для читання всім, хто планує займатися розведенням гусей у промислових масштабах.

Найкращі породи гусей

Найрентабельніші породи гусей в Україні:

  1. Велика сіра.
  2. Холмогорська.
  3. Легард.
  4. Ліндівська.
  5. Мамут.
  6. Італійська.
  7. Тулузька.
  8. Ландська.
  9. Мулард.
  10. Китайська.

Вирощування гусей — один із найперспективніших напрямків фермерського бізнесу. Гусяче м’ясо, яйця та пух завжди користуються високим попитом.

Кожна з вищевказаних порід птахів має свої особливості, які впливають на продуктивність, кількість м’яса та пуху. Давайте розглянемо представників цих порід докладніше.

1. Велика сіра

Великі птахи з темно-сірим оперенням і світлими проміжками на грудях та в нижній частині тіла. Вважаються зразком місцевої породи гусей в Україні. 

Характер норовливий, стадний. Вирізняються стійкістю до хвороб, добре пристосовані до змін клімату. Навесні та влітку споживають соковиті зелені корми, восени та взимку — силос бобових і злакових, вітамінізований комбікорм.

Велика сіра порода належить до м’ясних. Жива вага дорослого гусака 7-9,5 кг, гуски — 6-6,5 кг. Птахи готові до забою вже за 5-6 місяців після народження. Якщо до жовтня-листопада птах не набирає ваги, його залишають до наступного року.

2. Холмогорська

Птахи цієї породи — одні з найкрупніших. Мають сіре, біле або плямисте оперення. Відмінна риса — характерна горбинка на дзьобі та складка, що звисає на шиї. У добре відгодованих гусей виділяються дві жирові складки на животі.

Характер спокійний, доброзичливий. Порода улюблена фермерами за невибагливість у догляді та сильний імунітет. У їжі непримхливі, їдять зелень, коренеплоди, сіно, комбікорм.

Порода належить до м’ясних. Жива вага дорослого гусака 10-11 кг, гуски — 7-8 кг. При інтенсивній відгодівлі вже на 60-65 день можна отримати птицю забійного віку.

3. Легард

Представники цієї породи гусей мають біле оперення та масивне тіло. Дзьоб і лапи яскраво-помаранчеві. На кінчику дзьоба є біла краплеподібна пляма. Шия довга, рельєфна.

Характер урівноважений, спокійно визнають господаря. Гуси породи Легард мають хороший імунітет. Гусенята практично не хворіють. У їжі непримхливі та економічні: споживають на 20% менше зернового корму, аніж інші породи.

Вважається м’ясною породою, славиться ніжним філе. Жива вага дорослого гусака 9 кг, гуски — 6 кг. Печінка у гусей цієї породи дуже смачна, сягає ваги 800 гр. При правильній відгодівлі молодняк буде готовий до забою вже у віці 2-3 місяці.

4. Мамут

У птахів цієї породи міцне сильне тіло та широко поставлені ноги. Шия довга, «лебедина», дзьоб оранжевого кольору без характерної шишки. Оперення найчастіше біле.

Характер спокійний, доброзичливий. У харчуванні та догляді невибагливі, швидко ростуть, стійкі до респіраторних захворювань. Їдять зерно, траву, комбікорми. Ця порода любить воду та погано переносить відсутність водойми.

Ця порода гусей м’ясо-яєчна. Жива вага дорослого гусака 10-13 кг, гуски — 7,5-9 кг. Гуски починають нестися на 200-220 день життя. Несучість становить близько 45-50 яєць масою 160-210 г за сезон.

Читайте також: Як розпочати свій агробізнес в Україні з нуля: 6 порад

5. Італійська

Ця порода вирізняється білосніжним оперенням. Тулуб компактний, невеликий. Італійські гуси дуже активні, рухливі та самостійні.

Характер спокійний. Птах активний і впевнений у собі. Невибагливий у догляді, хворіє мало. Рекомендується змішане харчування пасовищно-загінне, до стандартного раціону можуть бути додані зернові суміші та горіхи.

М’ясо-яєчна порода. Жива вага дорослого гусака 6-7 кг, гуски — до 6 кг. Порода має високу м’ясну продуктивність. Саме цих пернатих часто використовують для вирощування печінки, також їхнє м’ясо популярне для в’ялення та копчення. Оптимальний вік для вибою — 5 місяців.

6. Тулузька

Одна з найрентабельніших і кращих порід гусей в Україні. Визнані важкоатлети. Оперення сіре з білим. Великі жирові складки на тілі та животі, «гаманець» на шиї біля голови.

Характер спокійний, повільний. Вимогливі у догляді: погано переносять холод, вогкість і високу вологість, протяги. Харчуються соковитою травою, кукурудзою, пшеницею, комбікормом, а також спеціальними мішанками.

М’ясна порода. Жива вага дорослого гусака 13 кг, гуски — до 10 кг. Тулузьку породу розводять заради смачного м’яса, першокласного пуху та делікатесної печінки. До забою птах готовий через 6 місяців.

7. Ландська

Оперення цієї породи гусей темно-сіре, нижня частина живота біла. Тіло невелике, компактне, м’язисте. Голова кругла, трохи плеската зверху. Тонка коротка шия.

Характер норовливий, сміливий. Ці птахи ревно охороняють свою череду. На етапі пташенят вирізняються слабким здоров’ям. Харчування стандартне, взимку добре набирають вагу на сіні-мішанці із трав.

Порода створена спеціально для виробництва якісної гусячої печінки. Жива вага дорослого гусака 7-7,5 кг, гуски — до 6 кг. Вага печінки — до 800 гр. До забою птах готовий у віці 6 місяців.

Читайте також: Кредит 5-7-9: умови, як отримати

8. Ліндівська

Якщо ви шукаєте інформацію, які є породи гусей для розведення в нашій країні, придивіться до птахів ліндівської породи. Вони мають біле оперення, масивний тулуб і голову великого розміру з характерною шишкою на ній.

Характер спокійний, доброзичливий. Найбільш зручні у догляді, оскільки вирізняються своєю дружелюбністю та запросто переносять різкі перепади температур. У харчуванні невибагливі, їдять зерно, сіно, коренеплоди, вітамінізовані комбікорми.

Цінна м’ясо-яєчна порода. Жива вага дорослого гусака 9 кг, гуски — до 6,5 кг. Забивати птахів можна вже після досягнення 5 кг — зазвичай це відбувається в 4 місяці. Несучість: до 65 яєць вагою 160 г в сезон.

9. Мулард

Великі птахи білої масті з характерною чорною плямою на голові. Тулуб щільний, збитий, добре складене, подовженої форми з щільно прилеглими крилами.

Характер спокійний. Представники цієї породи гусей охайні, невибагливі, добре пристосовуються до холодного та жаркого клімату, але погано переносять вогкість. Їм потрібен сухий загін. Харчування: зелень, сіно, силос, комбікорм.

Муларди цінуються за нежирне (всього 3% жиру) м’ясо без специфічного запаху та жирну велику печінку, що використовується для приготування вишуканої м’ясної страви фуа-гра. Жива вага дорослого гусака 5-6 кг, гуски – до 5 кг, вага печінки – до 500 г. Птахи готові до забою в 3-4 місяці.

Читайте також: Як отримати кредит для сільського господарства

10. Китайська

Одна з найвідоміших гусячих порід. Є два варіанти оперення: сіре чи біле. Тіло невелике, гармонійно складене, з добре розвиненими м’язами. Легкий тонкий кістяк.

Характер забіякуватий. Гуси китайської породи можуть конфліктувати з іншими сільськогосподарськими тваринами. Хворіють мало. У догляді та харчуванні невибагливі, їдять стандартні гусячі корми.

Породу розводять для отримання яєць. Несучість висока: близько 120 шт вагою 130-170 г на рік.

Інформація про те, які є породи гусей для розведення на м’ясо або для отримання яєць, допоможе скласти бізнес-план гусячої птахоферми. А якщо ви шукаєте додаткові джерела фінансування свого господарства, скористайтеся вигідними пропозиціями кредитування, які надані на сайті AgroApp.

Часті питання про породи гусей

Яка найкрупніша порода гусей

Найкрупнішою породою вважається тулузька. Вага птаха може сягати 13-13,5 кг.

Що вигідніше тримати — гусей чи качок

Більш вигідно тримати гусей, оскільки вони протягом усього вегетаційного періоду харчуються переважно травою. Також у гусей більший відсоток м’яса на виході.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку