Що таке десикація і для чого вона потрібна

У цій статті розглянемо, що таке десикація, її особливості, технологію проведення та види десикантів. Ця інформація буде корисною для аграріїв, котрі займаються рослинництвом, адже процедура здатна вплинути на врожайність і пришвидшити збирання врожаю.

Що таке десикація

Десикація — це зневоднення тканин рослин штучним методом за допомогою хімічних препаратів. Її використовують для прискорення достигання рослин та спрощення процедури збирання врожаю. 

Для цього застосовують спеціальні препарати — десиканти. Вони впливають на мʼякі тканини та стимулюють перенесення асимілянтів з листя до насіння. Так, у рослині підвищується олійність і вміст клейковини, що покращує якість продукції. Водночас знижується вологість на 7-15% і засміченість на 2,5%.

Як правило, десикація застосовується для зернових, зернобобових та олійних культур, а саме до:

  • пшениці;
  • ріпаку;
  • соняшника;
  • льону;
  • картоплі;
  • рису;
  • сої;
  • гороху.

Ці рослини піддаються ураженню хворобами, можуть осипатися, а десикація дозволяє зберегти високі показники якості продукції.

Для чого потрібна десикація

Десикацію доцільно використовувати тоді, коли рослини дозрівають нерівномірно, уражені хворобами або ж потерпають від надмірної вологи, зокрема рясних опадів. Також процедуру проводять при великій засміченості.

Загалом десикація полегшує обробку від бурʼянів і створює сприятливі умови для збирання врожаю спецтехнікою. Сухі рослини зменшують навантаження на комбайни та знижують витрати господарства на паливо. Обприскування десикантами не пошкоджує рослини та не становить загрозу врожайності для майбутніх посівів. 

Плюси та мінуси десикації

Десикація має безліч переваг для аграрія. Серед основних плюсів:

  • пригнічення бур’янів;
  • легший процес збирання врожаю;
  • боротьба з хворобами (біла та сіра гниль, фомопсис);
  • одночасне дозрівання зерна;
  • покращення якості зерна внаслідок зниження вологості;
  • зменшення витрат на обробку, збирання врожаю, сушіння зерна.

Проте є й певні мінуси технології, наприклад:

  • неправильний вибір десикантів і помилки під час проведення процедури знижують урожайність і посівну якість майбутнього насіння;
  • неможливість десикації у вітряну погоду, адже препарати можуть потрапити на зони, де ростуть інші культури;
  • пошкодження рослин через формування тракторних колій під час обробки;

Крім цього, для процедури потрібна дороговартісна техніка.

Читайте також: Що таке агроволокно (спанбонд) та як ним користуватися фермеру

Види десикантів

Всі десиканти поділяються на два основні види: 

  1. Десиканти контактної дії.
  2. Десиканти системної дії. 

Основа контактних препаратів — дикват, а системної дії — гліфосат. Розглянемо їх детальніше.

Диквати — це контактні десиканти швидкого терміну дії для підсушування рослин і знищення бурʼянів. Підходять для зернових культур. Вже через 10 хв після обробки препарат проникає в зелені частини рослин і практично не змивається дощем. Допомагає насінню рівномірно та швидко дозрівати, зберігаючи при цьому властивості зерна. Норма витрат — 2-3 л/га. Збирати врожай можна вже через 4 дні.

Гліфосати — препарати системної дії, що підвищують урожайність на 15-20%. Просушують всі органи рослини, не перешкоджаючи процесу дозрівання. Норма витрат — 3-4 л/га. Збирання врожаю можна розпочинати через 10 днів. Підходять для зернобобових і соняшника. Допомагають боротися з різноманітними видами бурʼянів.

Глюфосинати амонію — це контактні препарати, які діють тільки в межах обробленого листя. Пришвидшують надходження білків, жирів і цукрів до плодів і насіння.

Також десиканти відрізняються за призначенням:

  • Передзбиральні — полегшують процес збирання врожаю, зменшують час збирання та витрати господарства.
  • Викорінювальні — препарати з підвищеною системною дією. Ефективно борються з бурʼянами, знищуючи стебло та коріння рослини.
  • Технічні — дозволяють підготувати занедбані земельні ділянки до вирощування сільськогосподарських рослин.

В основному, фермери надають переваги дикватам, а гліфосати обирають при:

  • потребі пришвидшити дозрівання культур;
  • високій засміченості та необхідності знизити вологість урожаю;
  • дефоліації — передчасному опаданні листя через хвороби та інші несприятливі умови.

Як проводити десикацію

Найкраще десикацію проводити у прохолодну вологу погоду. Рослини мають дозріти на 80%. Зернові культури обробляють за два тижні до початку збирання врожаю. Десикація бобових проводиться за 1-3 тижні до збирання врожаю, а ранніх сортів сільськогосподарських культур — за 7-10 днів.

Залежно від обсягів робіт, термінів проведення та особливостей сільськогосподарських культур, для десикації використовують тракторні обприскувачі та авіаційну техніку: малогабаритні літаки та гвинтокрили. Тракторні обприскувачі бувають кількох видів:

  • штангові — забезпечують рівномірність розподілення препарату;
  • вентиляторні — обприскувачі з високою ефективністю, маневрені, але якість обробки рослин залежить від погодних умов.

Під час десикації важливо враховувати температуру повітря, напрям і швидкість вітру. Оптимальна швидкість — не більше 4-5 м/с. Найкраще проводити обприскування рано вранці та ввечері. Техніка має рухатися перпендикулярно до напрямку вітру. На один гектар робочої зони доведеться витратити 200-400 л палива для тракторних обприскувачів і 50-100 л для авіатехніки.

Початок проведення десикації залежить від типу культури. Так, озимі культури варто обробляти за 2 тижні до збирання врожаю. Наприклад, обприскувати пшеницю тоді, коли плодоніжка стебла починає ставати коричневою. 

Читайте також: Гідропоніка: що це за метод і для чого потрібний фермеру

Десикація ранніх ярих культур проводиться залежно від ступеню дозрівання рослини. Так, горох обприскують, коли 60% рослин повністю достигли. Норма витрат препаратів залежить від кількості маси рослин і засміченості бурʼянами.

Серед пізніх ярих культур найкраще показала себе десикація соняшника та сої. Оскільки ці культури схильні до ураження хворобами, осипання та нерівномірного дозрівання, процедура забезпечує збереження врожаю. Десикація впливає на зменшення вегетаційного періоду та прискорює збирання врожаю на 5-7 днів.

Якщо вам потрібні кошти на закупівлю техніки та обладнання, скористайтеся сервісом AgroApp. Тут зібрані банки, фінансові та дилерські компанії, які пропонують для сільськогосподарських виробників вигідні умови кредитування. Заповнюйте форму на сайті та отримуйте попереднє рішення протягом доби.

Часті питання про те, що таке десикація

Як працює десикант

За допомогою обприскування препарат проникає в мʼякі тканини рослин. Він висушує їх і стимулює відтік асимілянтів з листя до насіння.

Для чого проводиться десикація

Процедура допомагає забрати вологу з рослини і тим самим пришвидшити дозрівання. Завдяки десикації зменшуються витрати господарства на збирання врожаю — сухі рослини легше зібрати, заощадивши паливо.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку