Тепличний бізнес: що вирощувати та з чого починати

Тепличний бізнес в Україні

У цій статті ми розповімо про тепличний бізнес — напрямок фермерства, який буде цікавий аграріям, котрі займаються рослинництвом і хочуть отримати додаткове джерело доходу. Розглянемо плюси та мінуси цього виду фермерської діяльності, етапи складання бізнес-плану, види теплиць і вигідні культури для вирощування. Поділимося також інформацією, скільки можна заробити на теплиці та що потрібно для старту. 

З чого почати тепличний бізнес: 

Тепличне господарство як бізнес варто розпочинати з чіткого розуміння, який вид продукції ви вирощуватимете, за якою технологією та скільки інвестицій для цього потрібно. Тому спершу необхідно:

  • визначити ціль бізнесу;
  • скласти детальний бізнес-план, в якому вказано витрати та очікувані доходи;
  • вивчити конкурентів;
  • проаналізувати попит на сільськогосподарські культури та обрати ту, вирощування якої буде найвигіднішим;
  • обрати вид теплиці та спосіб вирощування.

Тепличне господарство: бізнес-план

Успішність тепличного бізнесу залежатиме від детальних розрахунків доходів і витрат на старті. Так, планування та стратегічне мислення є таким же важливим, як і сума інвестицій. Бізнес-план допоможе визначити рентабельність вашого бізнесу та уникнути непередбачуваних витрат. 

Розповідаємо, з чого почати тепличний бізнес, якщо ніколи раніше ви не працювали з цим напрямком діяльності.

1. Аналіз ринку

На цьому етапі важливо проаналізувати діяльність конкурентів, їхню цінову політику та визначити попит на певний вид продукту. Дослідити можливі способи збуту: магазини, кафе, мережі супермаркетів, ринки тощо. Це дозволить визначити свої сильні сторони, які відрізнятимуть вас від конкурентів і створити стратегію позиціонування на ринку. Також варто подумати про оренду землі якомога ближче до точок збуту. Так ви знизите всі ризики, повʼязані з транспортуванням.

2. Складання проєктної документації

Грамотно складений бізнес-план допоможе зрозуміти, чи вигідний тепличний бізнес загалом. Ви зможете визначити суму початкових інвестицій, нюанси організації виробництва, чисельність працівників і розмір оплати праці, кількість посадкового матеріалу, потребу в добривах. Також це дозволить розрахувати термін окупності бізнесу та можливі ризики.

3. Розрахунок рентабельності та окупності

Сума витрат і доходів залежатиме від площі теплиці. Так, на організацію теплиці площею 500 кв. м потрібно не менше 500 тисяч грн. Окрім цього, варто врахувати витрати на оренду землі, комунальні, матеріали, оплату праці персоналу та податків. Для ведення тепличного бізнесу потрібно найняти керуючого, технолога та 3-4 робітників. Для зменшення витрат на енергоресурси потрібно запровадити на виробництві енергозберігаючі технології. Заощадити на посадковому матеріалі не вийде, адже це безпосередньо впливає на якість продукції.

Визначити прибутковість непросто, оскільки все залежить від вибору культури, її врожайності та вартості на ринку. В середньому, рентабельність тепличного бізнесу становить 15-20%. Термін окупності — 2-3 роки.

Ще один важливий етап — реєстрація діяльності. Це може бути ФОП або ж юридична особа, наприклад, у формі товариства. Зареєструвати ФОП можна через сервіс Дія або ж у місцевого реєстратора. Вам потрібно:

  • подати заяву про обрану систему оподаткування;
  • відкрити рахунок в банку;
  • отримати витяг з ЄДР;
  • за необхідності, виготовити печатку.

Що вигідно вирощувати в теплиці

Розглянемо найпоширеніші групи сільськогосподарських культур, на яких спеціалізуються аграрії, що мають успішний тепличний бізнес в Україні:

  1. Зелень — найпопулярніший продукт для вирощування в тепличних умовах. Зелень швидко росте, її можна вирощувати цілорічно та отримувати прибуток за рахунок стабільного попиту.
  2. Квіти — можна вирощувати протягом усього року, проте термін реалізації надзвичайно короткий.
  3. Овочі — найчастіше вирощують огірки, томати, капусту, які мають тривалий термін зберігання.
  4. Ягоди — полуниця, виноград і малина дають високий врожай з малої площі.

Читайте також: Як підготувати ґрунт у теплиці: 5 порад для фермерів

Види теплиць

Успішний тепличний бізнес потребує якісно організованого виробництва. Сучасні види теплиць дозволяють адаптувати їх під вирощування великої кількості культур. Проте доцільно збудувати теплицю такого типу, який підходить для вирощування конкретної культури. Так ви створите оптимальні умови для рослин та отримаєте високий врожай.

Наприклад, низька теплиця підходить для вирощування зелені. В ній легко підтримувати оптимальну температуру, вона не потребує значних ресурсів для облаштування. Вирощування овочів вимагає високої теплиці та окремого приміщення для розсади. 

Є універсальні теплиці, в яких сусідять кілька культур, що потребують однакових або схожих температури, способу поливу та виду субстрату. 

Розглянемо особливості сучасних видів теплиць:

  1. Теплиці з односкатним дахом типу «Готик» — проста конструкція з дерев’яного бруса, полікарбонату або армованої плівки. Часто зводиться як прибудова до основної будівлі. Їхня площа не перевищує 100 кв. м. Завдяки нахилу даху, на теплиці не затримується сніг. 
  2. Теплиці «Venlo» — виготовляються зі сталевих профілів та алюмінієвого кріплення. Конструкція складається з колон, балок, лотків, порошкового покриття та розпірок. Це дозволяє полегшити каркас, витримувати сильний вітер та відводити воду. В них зручно вирощувати високі рослини та ті, які підвʼязуються: огірки, томати тощо. Площа таких теплиць до 300 кв. м. Споруда має схили під кутом 30-40 градусів. Всередині довго зберігається оптимальна температура, а повітря охолоджується повільніше, ніж в арочних конструкціях. 
  3. Ангарні — арочні теплиці, які найбільш популярні у фермерських господарствах. Площа таких теплиць сягає 3000 кв. м. Тепловтрати вищі, ніж у попередніх видів, через велику висоту та ширину теплиці.
  4. Блокові — теплиці, які блоками прилягають одна до одної. Розміри теплиць від 10 до 30 тисяч кв. м. За рахунок зменшення витрат на будівництво, їх вважають економічно вигідними.
  5. Тунельні — сезонні теплиці, які захищають рослини від вітру та підтримують оптимальну температуру навесні. Зимою їх не використовують.

Кожну теплицю потрібно обладнати системами опалення, автоматичного поливу, освітлення та вентиляції. Це дозволить ефективно вирощувати культури або зміщувати збір врожаю на потрібний термін. 

Організовуючи систему поливу, варто зважати на особливості вирощування культури. Так, для овочів потрібен краплинний полив, а для зелені — зволоження коренів. Систему опалення становлять батареї. Вони не пересушують повітря та рівномірно прогрівають приміщення. Рослини отримують потрібний температурний режим, незалежно від погоди за вікном. Щоб заощадити на опаленні, в приміщенні встановлюють систему зашторювання, 

Різні рослини потребують різної кількості світла, тож правильно обрана система освітлення дозволить швидше отримати якісний врожай. 

Способи вирощування у теплиці

Різні культури мають свої вимоги до вирощування, яких потрібно дотримуватися для отримання високого врожаю. Якщо ви плануєте започаткувати тепличний бізнес, то вам буде цікаво дізнатися про існуючі технології вирощування в теплицях:

  1. Висаджування в ґрунт — облаштовують грядки або ж висаджують рослини в окремі ємності на стелажах. Стелажі дозволяють раціонально використовувати площу, але не підходять для високих рослин. Висаджування в ґрунт найбільш наближене до природних умов — зберігаються смакові якості овочів і зелені. Це недорогий і простий спосіб, який підходить для більшості сільськогосподарських культур: огірків, томатів, салату, шпинату тощо. Серед недоліків зазначимо необхідність постійного підживлення та захисту від хвороб і шкідників.
  2. Гідропоніка — вирощування рослин без ґрунту. Є кілька типів гідропонних систем: плаваюча платформа, ґнотова, періодичного затоплення та живильного шару. Рослини отримують поживні речовини не з ґрунту, а через воду чи повітря (створення туману з необхідних мінералів і вітамінів). Це одна з найбільш економічно вигідних систем, яка дозволяє отримувати максимальну ефективність від використання ресурсів. Субстрат (поролон, мінеральна вата, торф, щебінь) обирається відповідно до культури. Технологія підходить для вирощування овочів, зокрема томатів, капусти, кабачків, петрушки, кропу, базиліку, руколи, салату. Зелень зазвичай вирощують методом аеропоніки. Недоліком гідропоніки є дещо ненасиченийсмак овочів і зелені. 
  3. Комбінована система — поєднує метод гідропоніки та висаджування в ґрунт. До суміші ґрунту з торфом додають краплинний розчин. Це дозволяє отримати хороший врожай, зі збереженням смакових якостей. Мінусом є вартість технології — вона втричі дорожча за гідропоніку та ґрунтове вирощування. 

Читайте також: Як отримати кредит для сільського господарства

Тепличний бізнес в Україні: плюси та мінуси

Перед стартом варто зважити всі плюси та мінуси тепличного бізнесу.

Плюси

Тепличний бізнес в Україні має багато плюсів, серед яких:

  • Високий попит — продукти харчування купують незалежно від економічної ситуації. Збирати врожай можна кілька разів за сезон, що дозволить швидко отримати прибуток.
  • Мінімальні ризики — урожайність теплиці можна спрогнозувати, культури захищені від шкідників, птахів і різкої зміни погоди.
  • Контроль якості продукції — дотримуватися вимог вирощування в тепличних умовах простіше, ніж у польових. 
  • Швидка окупність — при правильній організації виробництва, бізнес окупитьсячерез 2-3 роки або й швидше.
  • Різноманітні варіанти збуту — власний магазин, гуртовий продаж місцевим магазинам, ринкам, мережам супермаркетів, кафе тощо.

Мінуси

До мінусів тепличного бізнесу належать:

  • Висока конкуренція — тепличні господарства охоплюють площу в 6,4 тис. га. Восени, в період збору врожаю, найвищою є конкуренція серед господарств, що вирощують томати й огірки, цибулю, зелень тощо. Проте, є можливість знайти незаповнену нішу на ринку або ж виготовляти продукти, які затребувані завжди. 
  • Значний стартовий капітал — спорудження каркасу теплиці не передбачає істотних витрат, проте обладнання (системи опалення, вентиляції та освітлення) потребують певних капіталовкладень.
  • Необхідність розробки системи логістики для швидкої доставки свіжої продукції.
  • Обмеженість вибору культур — не всі овочі, ягоди та фрукти можна вирощувати в теплиці. 

Плануєте започаткувати тепличний бізнес або масштабувати вже існуючі теплиці? Отримайте фінансування свого проєкту, залишивши заявку на сайті AgroApp. Тут представлені банки, фінансові та дилерські компанії, які пропонують аграріям вигідні умови кредитування. Заповніть форму на сайті та отримайте попереднє рішення протягом доби.

Часті питання про тепличний бізнес

Яке обладнання потрібно для теплиці 

Для облаштування теплиці потрібно встановити системи автоматичного поливу, освітлення, опалення та вентиляції. Інші види обладнання залежать від культур, які планують вирощувати.

Чи потрібний дозвіл на встановлення теплиці в Україні

В Україні теплиці належать до господарських споруд, які не потребують дозволів на будівництво.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку