Вирощування шампіньйонів: бізнес-план для фермера

У цій статті ми розглянемо вирощування шампіньйонів — бізнес, який стрімко стає популярним в Україні. Інформація буде актуальною для фермерів, які шукають спосіб додаткового доходу без значних вкладень.

Бізнес на шампіньйонах

Шампіньйони або печериці є найпопулярнішими грибами у світі: понад 75% усіх вирощуваних грибів — саме печериці. Їх активно використовують для приготування страв у закладах громадського харчування й для домашнього споживання та закуповують великі торговельні мережі для збуту населенню. Саме тому бізнес на шампіньйонах є таким перспективним напрямком підприємництва в наш час. Попит на ці гриби стабільний, а їх вирощування не потребує особливих знань та інвестицій.

Ця ідея буде актуальною для аграріїв, які мають вільне приміщення для облаштування теплиці, а також господарств, що можуть реалізовувати гриби у великих обсягах. Окрім цього, бізнес на печерицях буде актуальний для фермерів, які займаються розведенням свійських тварин — компост виробляється з відходів тваринництва.

Рентабельність та окупність бізнесу на печерицях

В середньому, рентабельність становить 80-100%, в залежності від технології та масштабів виробництва. 

Кілограм ґрунту для вирощування печериць за один виробничий цикл може дати до 200 г грибів. За рік таких циклів може бути 5. Роздрібна ціна 1 кг печериць становить не менше 130 грн. Відповідно, з однієї тонни компосту можна отримати тонну грибів, а це близько 130 000 грн. Окупність такого бізнесу становить 6 місяців.

Запорука прибуткового вирощування печериць — бізнес-план, що складений саме для вашого господарства. Саме бізнес-план і допоможе більш точно розрахувати рентабельність та окупність ідеї. 

Покупці

Основними покупцями є великі торговельні мережі та заклади громадського харчування. Окрім цього, продавати продукцію можна в місцевих магазинах і на продуктовому ринку. Правильно організувавши канали збуту, легко масштабувати бізнес.

Основні канали збуту: 

  • оптовий продаж торговельним мережам;
  • продуктовий ринок;
  • спеціалізовані магазини (фермерські, органічні товари);
  • заклади громадського харчування.

Необхідні документи

Перед початком діяльності необхідно подбати про реєстрацію приватного підприємця або ж обрати іншу форму підприємництва. Також потрібно отримати свідоцтво про реєстрацію підприємства (ФОП), дозвіл державної санітарно-епідеміологічної служби та сертифікат відповідності. 

Сертифікат відповідності — це підтвердження якості продукції. Його видають після проходження одного із трьох способів сертифікації:

  • з обстеженням виробництва;
  • без обстеження;
  • з аналізом впровадження системи менеджменту ISO.

Для здійснення діяльності можна обрати такі КВЕД:

  • КВЕД 01.13 — Вирощування овочів і баштанних культур, коренеплодів і бульбоплодів; 
  • КВЕД 01.28 — Вирощування грибниць (міцелію).

Читайте також: Як відкрити фермерське господарство в Україні у 2023 році

Вирощування печериць як бізнес: плюси та мінуси

Для ефективного ведення своєї справи, важливо оцінити всі переваги та недоліки бізнес-ідеї.

Плюси бізнесу з виробництва печериць:

  • не потрібні особливі навички та дороге обладнання — розпочати бізнес можна з невеликої площі, організувавши теплицю, а збирати врожай ручним методом;
  • доступні матеріали для початку бізнесу (сировину та матеріали) можна закупити як у спеціалізованих магазинах, так і замовити онлайн;
  • високий попит на продукцію — попит на печериці в Україні постійно зростає. Якщо у 2017 році на ринку було 203 тис. тонн печериць, то у 2021 — 236 тис. тонн;
  • відсутність сезонності, адже гриби вирощуються в теплицях;
  • заробіток вже з третього місяця після посадки печериць;
  • підходить для початківців;
  • врожай можна збирати 5 разів протягом року;
  • можливість використання підвальних і підсобних приміщень.

Мінуси бізнесу з виробництва печериць:

  • схильність печериць до ураження хворобами;
  • можливий тривалий пошук оптових покупців;
  • низька рентабельність малого виробництва;
  • висока конкуренція.

Бізнес-план вирощування шампіньйонів в Україні

Бізнес-план — це покроковий план дій для розвитку бізнесу. Він допоможе зрозуміти, скільки коштів необхідно для відкриття, якими будуть постійні витрати та який прибуток можна отримати. 

Розробка бізнес-плану складається з кількох розділів: 

  1. Аналіз ринку — дослідження конкурентів, популярності продукції.
  2. Виробничий процес — опис необхідного обладнання та облаштування приміщення.
  3. Фінансові розрахунки — дохідна та видаткова частина. Тут визначені основні витрати на оренду, заробітну плату, комунальні та можливий щомісячний дохід.
  4. Ризики — визначення всіх можливих ризиків і способи зменшення їхнього впливу.
  5. Підсумок — узагальнення попередніх етапів: визначення суми інвестицій, термінів окупності, прогнозованої дохідності.

Основні витрати при вирощуванні грибів:

  • закупівля компосту та міцелію;
  • облаштування теплиці;
  • придбання обладнання;
  • оформлення дозволів;
  • оренда та ремонт приміщення;
  • оплата роботи працівників.

Так, вирощування печериць у приміщенні площею 300 кв. м потребуватиме близько 15 000 доларів США. Проте ці кошти можна повернути в найкоротший термін, адже перший урожай буде вже через місяць.

Далі ми розглянемо, як відбувається процес вирощування в теплицях та що для цього потрібно.

Читайте також: Як отримати кредит для сільського господарства

Технологія вирощування печериць

Вирощування шампіньйонів — бізнес, який не потребує особливих навичок в агросфері. Початківцям варто знати, що є кілька технологій вирощування:

  1. Вирощування печериць на грядках — вимагає мінімальних фінансових вкладень, адже не потрібно закуповувати стелажі й тару для компосту. Однак ця технологія передбачає використання ручної праці. Мінусом є великий ризик зараження шкідливими мікроорганізмами.
  2. Посадка печериць на полицях — голландська система, яка потребує дорогого обладнання, проте задіяність людей мінімальна. Вона раціонально використовує приміщення та спрощує процес вирощування грибів.
  3. Вирощування в контейнерах — кластерний метод, який допомагає запобігти розвитку хвороб грибів і дає високий урожай. Цей метод дозволяє легко ізолювати заражені гриби.
  4. Вирощування в деревʼяних контейнерах — зменшує вплив шкідників і цвілі. Процес повністю механізований.
  5. Вирощування в брикетах — механізований спосіб, який дозволяє легко транспортувати гриби в блоках.

Технологія вирощування печериць передбачає забезпечення:

  • оптимального температурного режиму;
  • вологості спочатку на рівні 90%, а потім — 80%;
  • циркуляції повітря;
  • поливу методом дощування або встановлення зрошувальної системи.

Для початку потрібно підготувати ґрунт для печериць — суміш соломи та гною, сечовини, суперфосфату, гіпсу та крейди. Всі компоненти викладають шарами. Протягом кількох тижнів ґрунт зволожують і перемішують. Кислотність не повинна перевищувати 7,5 pH. 

Посадку печериць можна проводити, коли субстрат досяг температури 25 °C. Міцелій розподіляють по поверхні та покривають тонким шаром суміші. На 1 кв. м достатньо 300-500 г міцелію. Якщо ґрунт стає сухим, його зволожують.

Пророщення грибів відбувається через 2-3 тижні. На поверхні з’являються тонкі білі нитки. Після цього температуру знижують до 15°C. Міцелій знову посипають субстратом. Вже через 5 днів з’являються перші гриби.

З 1 кв. м можна зібрати до 15 кг грибів. 

Приміщення

Від правильного вибору та облаштування приміщення залежить майбутній врожай. Печериці чутливі до змін у зовнішньому середовищі, тому потрібно дотримуватися норм щодо температури та вологості. Зазвичай, виробництво організовують в окремому нежитловому приміщенні — гриби виділяють вуглекислий газ та інші речовини, що можуть зашкодити життю людей і домашніх тварин.

Загалом, приміщення повинно відповідати санітарним вимогам, що затвердженні Постановою Головного державного санітарного лікаря України № 70 від 20.12.2000 р.

Приміщення поділяють на 4 зони:

  1. Для виробництва компосту — тут обовʼязково має бути система вентиляції, оптимальна температура 12-16 °C. Для 1 т компосту потрібно 20 кв. м.
  2. Для пастеризації компосту — герметична камера з окремим входом. Її можна зробити самостійно або придбати.
  3. Для вирощування міцелію — з дотриманням оптимальних умов для росту: температура повітря до 26 °C, вологість не менше 95% та організована система вентиляції.
  4. Для вирощування врожаю — оптимальна температура для вирощування печериць — до 16°C, а вологість — 80%.

Необхідне обладнання

Вирощування печериць як бізнес передбачає наявність спеціального обладнання. Вибирати устаткування варто в залежності від технології вирощування. Наприклад, вирощування печериць на грядках потребує тільки хорошого поливу, оскільки догляд проводиться в ручному режимі, а при голландському методі знадобиться спеціальне обладнання.

Для вирощування в приміщенні необхідні:

  • система автоматичного поливу;
  • система опалення;
  • вентиляція;
  • датчики вологості та температури;
  • змішувачі ґрунтової суміші;
  • освітлювальні прилади.

Окрім цього, потрібно закупити садовий інвентар і тару для пакування продукції.

Догляд за печерицями

Печериці не потребують особливого догляду, якщо вирощування відбувалося з дотриманням технології.

Ось прості вимоги щодо догляду за цими грибами:

  • регулярний полив;
  • дотримання температурного режиму;
  • постійне провітрювання приміщення;
  • вилучення хворих грибів — тих, що темніють або мають коричневі плями.

Збір і зберігання печериць

Перший урожай можна збирати вже на 30-40 день. Печериці потрібно акуратно викручувати, а не зрізати. Місце, на якому ріс гриб, знову присипають компостом. Найбільший урожай можна отримати на другому чи третьому плодоношенні. Зазвичай плодоношення триває 1-2 тижні. Гриби потрібно збирати вчасно, адже перезрілі темніють і вживати їх в їжу не можна. Зберігають печериці у промислових холодильних камерах.

Якщо вам потрібні кошти на закупівлю обладнання для вирощування печериць, скористайтесь сервісом AgroApp. Тут зібрані банки, фінансові та дилерські компанії, які пропонують для сільськогосподарських виробників вигідні умови кредитування. Заповнюйте форму на сайті та отримуйте попереднє рішення протягом доби.

Часті питання про бізнес із вирощування печериць

Скільки можна зібрати печериць з 1 м2 площі 

В середньому, з 1 кв. м площі можна зібрати 10-15 кг печериць. Все залежить від обраної технології вирощування.

Скільки приносить бізнес на печерицях

З однієї тонни компосту можна зібрати практично тонну грибів. Оскільки роздрібна ціна 1 кг печериць — 130 грн, то за тонну грибів можна отримати 130 000 грн.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку