Вирощування лікарських рослин, як бізнес

З цієї статті ви дізнаєтеся про вирощування лікарських рослин як бізнес, перспективність якого зростає щороку. Розповідаємо, чим саме вигідне вирощування лікарських трав, які культури варто садити для продажу на експорт і що взагалі потрібно аграрієві для старту в цьому виді діяльності. 

Бізнес на лікарських травах в Україні: чому це вигідно

Лікарські рослини затребувані в фармацевтиці, традиційній і нетрадиційній медицині, косметичній і харчовій галузях, а також в сільському господарстві. Значна частина всього обсягу трав, що вирощуються фермерами, експортується за кордон. Іноземним компаніям вигідно закуповувати український продукт, у зв’язку зі низькою ціною та широким асортиментом. Так, в українських аграріїв з’являються нові можливості для заробітку. 

За даними Держстат України, посівна площа лікарських рослин становить 3,8 тис. га, а загальний обсяг виробництва — 27 тис. ц. 

Попит на лікарські трави зростає з кожним роком. Якщо ще у 2017 році Україна експортувала цих рослин на 7,5 млн доларів, то у 2022 — на 12,5 млн доларів. Найбільший попит у країнах ЄС мають: 

  • цвіт бузини;
  • цвіт липи;
  • кропива;
  • коріння алтея;
  • лопух;
  • кульбаба;
  • ехінацея;
  • лист подорожника. 

Ринок лікарських рослин відрізняється від ринку агрокультур більшою хаотичністю. Ромашка, валеріана, липа, календула, лаванда та кропива затребувані постійно. А от на інші культури ціни та попит постійно змінюються. 

Парадоксально, що Україна імпортує багато лікарських трав, які можна вирощувати на її території. Зокрема, це ромашка та календула. Більшість трав імпортується з Єгипту, Китаю та Ізраїлю.

Для українських аграріїв перспективним є вирощування лікарських рослин, рентабельність яких експерти оцінюють в 46% у перші 4 роки. В наступні роки прибутковість буде ще вищою. Про це повідомив технолог-консультант компанії «Шлесем-Україна» Олександр Губанов на вебінарі UHBDP «Промислове та присадибне виробництво лікарських рослин».

Плюси бізнесу:

  1. Постійний попит на певні види лікарських трав.
  2. На ринку мало гравців, а отже конкуренція невисока.
  3. Відкритий ринок Європи, де українська продукція більш затребувана, ніж європейська.
  4. Вирощування лікарських рослин в Україні, які імпортуються з інших країн, дозволяє зайняти ще одну нішу та отримувати стабільні прибутки.

Мінуси бізнесу:

  1. Складно вгадати, яка рослина буде затребувана в наступному сезоні.
  2. Залежність від погодніх умов.

Читати також: Як визначити кислотність ґрунту: ТОП-4 способи

Найприбутковіші лікарські рослини

Мʼята

Мʼята — багаторічна травʼяниста рослина. Завдяки своїм лікарським властивостям, використовується як заспокійливий і протизапальний засіб. Сировиною є саме листя мʼяти. Рослина затребувана в харчовій промисловості та медицині, зокрема в гомеопатії. Відповідно, мʼяту закуповують фармакологічні компанії, кондитерські та інші підприємства харчової промисловості.

Технологія вирощування лікарських рослин проста: мʼяту висаджують кореневищами ручним способом з розрахунком 15-30 ц кореневищ на 1 га. Вносять органічні та мінеральні добрива. Мʼята потребує багато світла та вологи. Збирають врожай методом низького скошування під час цвітіння. За один сезон можна скошувати мʼяту двічі.

Ціна на мʼяту 120-140 грн грн за кілограм. Так, з одного гектара можна отримати до 160 тис. грн.

Ехінацея пурпурова

Ехінацея — багаторічна рослина з унікальними квітами, яку використовують для лікарських засобів, чаїв і сиропів. Окрім цього, ехінацея ціниться, як кормова та декоративна культура. Рослину закуповують фармакологічні та косметологічні компанії, фермери, що розводять ​​молодняк великої рогатої худоби та свиней.

Вирощування можливе двома методами: сівба та ділення куща (розсадний спосіб). Насіння висівають в добре прогріту, розпушену землю в будь-яку пору року, окрім зими. Розсадним способом — тільки ранньою весною. Ехінацея найкраще росте на піщаних і супіщаних ґрунтах з хорошою вологістю. Щоб кущі не бурʼяніли, вносять гербіциди.

Вже в перший сезон можна отримати з 1 га до 4 т сухої трави та 2 т коренів. Ціна за кілограм 180-230 грн.

Валеріана лікарська 

Валеріана — запашна багаторічна травʼяниста рослина, яка активно використовується в науковій і нетрадиційній медицині, ветеринарії. Сировиною для приготування лікарських засобів є саме коріння.

Валеріану вирощують на торфовищах і середньосолоних ґрунтах. Їй потрібна достатня волога, глибока оранка та добрива. При правильному використанні добрив урожайність може збільшитися на 30%. Корені заготовляють восени або ранньою весною. Їх викопують лопатами, промивають і сушать.

За перший рік можна отримати врожай 7-9 ц/га. В наступні роки — від 15 до 30 ц/га. Ціна за 1 кг кореня 600-700 грн.

Ромашка лікарська 

Ромашка лікарська — однорічна рослина з розгалуженим, борозенчастим стеблом. Вона є затребуваною у фармацевтиці, ветеринарній медицині та харчовій промисловості. Також квіти та листя використовують для захисту рослин від певних видів комах. Ромашку закуповують фармакологічні, косметологічні компанії, трейдери та підприємства харчової промисловості.

Вирощується на суглинкових, незволожених ґрунтах методом рядної сівби. Найкращий період для посіву — осінь. Рослина невибаглива й дає урожай 10 ц/га сухих суцвіть. Ціна 1 кг цвіту ромашки становить 320-350 грн.

Читати також: Як отримати кредит для сільського господарства

Вирощування лікарських рослин: що потрібно для початку бізнесу

Вирощування лікарських трав як бізнес дає можливість отримувати стабільний дохід у сільській місцевості. Щоб розпочати його, не потрібні спеціальні знання. Достатньо мати ділянку та вивчити особливості вирощування кількох простих видів. 

Лікарські рослини чудово пристосовуються до ґрунту в різних регіонах України. Обираючи культуру, зверніть увагу на те, чи зможе вона рости у вашій кліматичній зоні. Це допоможе зменшити витрати на полив і підживлення, а також мінімізує ризики. Можна почати з календули чи ромашки лікарської, оскільки вони невибагливі та добре переносять стресові умови вирощування.

Складення бізнес-плану

Більшість лікарських трав є багаторічними, тому їх вирощування вимагає детального планування, досліджень та аналізу. Обирати культуру варто тільки після вивчення попиту та рентабельності. Починати бізнес на вирощуванні лікарських рослин доцільно з найпростіших видів. Не робіть ставку на один вид, адже на нього може зменшитися попит або знизитися ціна. Ситуація на ринку швидко змінюється, тому вирощування кількох видів рослин, на які є попит, застереже від збитків.

Вибір ділянки

Вирощувати лікарські рослини можна на власній чи орендованій ділянці. Якщо ділянка орендована, варто врахувати, що більшість трав є багаторічними, а термін дії договору оренди на період воєнного стану — один рік. Для початку достатньо мінімальної площі 10-30 соток. Орендувати ділянку можна, взявши участь в електронних аукціонах ProZorro. При цьому оформляється договір на оренду, в якому вказується площа, право власності та термін дії. 

Читайте також: Як взяти в оренду землю сільгосппризначення

Реєстрація фермерського господарства

Щоб працювати офіційно, відкривають фермерське господарство. Для цього потрібно вибрати юридичну форму, призначити голову та визначити членів господарства, які спільно працюватимуть. Якщо плануєте займатися вирощуванням лікарських трав тільки з родичами — реєструйте сімейне фермерське господарство. Державна реєстрація проводиться в одному з реєстраційних органів: Центрі надання адміністративних послуг, у державного реєстратора чи нотаріуса.

Читайте також: Як відкрити фермерське господарство в Україні у 2023

Вирощування 

Перед вирощуванням потрібно провести аналіз ґрунту. Відповідно до цього обрати вид рослин. Наприклад, для валеріани потрібно багато вологи, а для ромашки — менше вологи, але багато сонця. Якщо хочете вирощувати різні види, розподіліть ділянку на кілька частин, враховуючи особливості рослин: однорічна чи багаторічна, розростання кореневої системи та надземної частини, сумісність з іншими рослинами. Підготуйте землю до посадки, придбайте добрива, щоб отримати хороший врожай. Одні рослини вирощують методом сівби, інші — діленням куща. Збір трав, квітів і коренів, зазвичай, проводиться ручним методом. Після цього врожай сушать і фасують для реалізації. 

Отримання сертифікатів

Лікарські трави використовуються для виготовлення медичних препаратів, тому вимагають сертифікації. Щоб відправляти продукцію за кордон, потрібно отримати сертифікати EU Organic Standard, HACCP, USDA NOP та інші.

Реалізація

Важливий етап — налаштування каналів збуту. Реалізувати продукцію можна кількома способами. Наприклад, продати весь врожай гуртом. Так ви отримаєте прибуток у мінімальний термін, проте ціна закупки буде нижчою. Можна співпрацювати безпосередньо з компанією-виробником. Сировину ви продасте дорожче, але сам процес продажу займе більше часу. Інколи виробники вимагають проведення експертизи чи сертифікат, який підтверджує якість. Ще один варіант як заробити гроші на лікарських травах — продавати продукцію аптекам, які виготовляють гомеопатичні препарати та закуповують сировину у виробників.

Якщо потрібні кошти, щоб започаткувати новий бізнес або масштабувати вже діючий, скористайтеся послугами AgroApp. На сайті ми об’єднали банки, фінансові, дилерські організації та постачальників, які співпрацюють з аграріями. Щоб отримати кредит чи оформити на вигідних умовах сільгосптехніку в лізинг, залишайте заявку та дочекайтеся попередньої відповіді організації.

Часті питання про бізнес з вирощування лікарських рослин

Які лікарські рослини вигідно вирощувати 

Серед рослин із стабільним попитом виділимо ромашку, валеріану, ехінацею. 

Що потрібно, щоб продавати лікарські трави 

Розробити бізнес-план, визначити види рослин, які вирощуватимете, вибрати ділянку та зареєструвати фермерське господарство. Також слід подбати про сертифікацію продукції, техніку для сушіння та пакувальні матеріали. Якщо потрібні кошти на розвиток бізнесу, скористайтеся сервісом AgroApp. Залишивши заявку на сайті, ви отримаєте попереднє рішення про фінансування вашого проєкту вже протягом 24 годин.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку