Вирощування цибулі як бізнес: рентабельність, збут, кращі сорти

Вирощування цибулі як бізнес — один із перспективних і прибуткових напрямів у сільському господарстві. Заробляти можна як на ріпчастій, так і на зеленій цибулі. Обидва продукти мають цілорічний попит у покупців.

Стаття буде цікавою для фермерів, які хочуть розвиватися в цьому напрямку, але не знають, з чого почати.

Бізнес на цибулі: особливості

Цибуля — невибаглива сільськогосподарська культура, яка дає добрий урожай у будь-яких кліматичних умовах. Вона швидко зростає та майже не приваблює шкідників.

Ринок цибулі в Україні демонструє позитивні тенденції. Є потенціал для розвитку експорту. При грамотному розрахунку вирощування цибулі може стати стабільним прибутковим бізнесом у будь-якому регіоні. Досвідчені фермери радять виділяти під промислове вирощування у відкритому ґрунті щонайменше 40 га.

Чи може фермер увійти до цибульного бізнесу, якщо у нього немає досвіду? Так, якщо правильно прорахує всі витрати та купить якісний посівний матеріал.

Фермерам-початківцям в Україні оптимально займатися зеленою цибулею у весняний період, починаючи з березня. Попит зростає, реалізувати перо легше, а ціна його при цьому зазвичай не менша, ніж узимку. Крім того, посадковий матеріал прокидається краще, менше потрібно підсвічування та опалення. Відповідно, собівартість продукції знижується.

Рентабельність вирощування цибулі

Щоб вийти на високий рівень, доведеться вкласти близько 300 тис грн на 1 га. Це добрива, якісне насіння, інтегрований захист, система крапельного поливу, оплата найманої праці тощо. Також слід врахувати витрати на зберігання та збут урожаю. При цьому чистий прибуток з 1 га може становити близько 400 тис грн.

Рентабельність бізнесу на цибулі становить близько 30% у зимовий час (через великі витрати на оренду та опалення теплиці, штучне освітлення) та понад 50% у літній період.

Збут цибулі

Перш ніж відкривати бізнес на цибулі, визначтеся, кому ви збуватимете кінцевий продукт. Основні споживачі фермерської продукції:

  • великі магазини та супермаркети;
  • кафе та ресторани;
  • овочеві фабрики;
  • заводи із заморожування овочів.

Збут цибулі також можна організувати через онлайн маркетплейси та власні роздрібні магазини чи соцмережі.

Переробка — перспективний напрямок, який може приносити хороший дохід нарівні з реалізацією свіжої продукції з поля.

Технологія вирощування цибулі 

Вирощування цибулі в промислових масштабах можливе:

  • у відкритому ґрунті;
  • у теплиці.

Для вирощування цибулі у відкритому ґрунті придатні практично всі види ґрунтів. Цибуля добре росте в широкому діапазоні кислотності ґрунту, не підходять тільки кислі ґрунти, у яких рН < 5,5.

Читайте також: Як визначити кислотність ґрунту: ТОП-4 способи

Великий вплив також має метод обробки ґрунту. Цибуля полюбляє пухкий ґрунт, бо його цибулини розташовуються близько до її поверхні — у шарі до 30 см.

Правильна технологія вирощування цибулі передбачає посів насіння на глибину 2,5-3 см із шириною міжряддя 20-25 см. Норма висіву 4-5 кг/га.

Кращими попередниками озимої цибулі вважаються культури, що рано дозрівають — зернові, бобові тощо, після збирання яких залишається час для якісної підготовки грунту.

Цибулю на перо зазвичай вирощують у теплиці.

Читайте також: Як підготувати ґрунт у теплиці: 5 порад для фермерів

Які сорти цибулі найкращі

При виборі зазвичай орієнтуються те, що що планується робити з цією цибулею після збору: одночасно реалізувати чи зберігати протягом довгого часу. У другому випадку потрібні сорти з гарною лежкістю.

Більшість сортів рекомендується для вирощування в усіх регіонах країни. Розглянемо кращі сорти цибулі в Україні:

  1. Стригунівський — білий сорт ріпчастої цибулі, гострий, цибулини овальної форми з середньою вагою 80-100 г. Лежкість — 85-90% за умови зберігання протягом 6-7 місяців.
  2. Алеко — середньостиглий сорт ріпчастої цибулі, напівгострий, цибулини округлої форми, з середньою вагою 80-120 гр. Лусочки світло-фіолетового кольору. Сорт добре росте на всіх видах ґрунтів.
  3. Буран — пізній білий сорт ріпчастої цибулі, гострий, цибулини округлі, великі, з середньою вагою 100-150 г. Лежкість — 90-95% за умови зберігання протягом 6-7 місяців.
  4. Ред Барон — ранній сорт червоної ріпчастої цибулі, напівгострий, цибулини округлої форми, із середньою вагою 50-120 г. Добре зберігається, адаптований до різних умов вирощування.

Для вигонки на перо необхідний оптимальний діаметр цибулини та кілька точок зростання. Найкращі сорти — Штутгартер Різен, цибулини якого мають від 4 до 6 точок зростання та Халцедон з 3 точками зростання.

Догляд за цибулею

Культура любить помірну вологість. При нестачі вологи перо буде сизим, а цибулини чахлими. При надлишку перо зблідне, а цибулини можуть почати гнити.

Найпоширеніший засіб від гнилі — розчин мідного купоросу (1 год на 10 л води), яким обприскують перо висотою від 15 см.

Догляд за цибулею нескладний: з осені вносяться органічні добрива, навесні, перед посадкою — мінеральна підживка.

Читайте також: Що таке органічні добрива: види, характеристика, застосування

Необхідна техніка для цибульного бізнесу

Для організації бізнесу на цибулі у промислових масштабах вам знадобляться:

  • трактор із набором причіпної техніки — сівалкою, культиватором;
  • обладнання для теплиці (стелажі, світло, полив);
  • системи краплинного зрошення для відкритого ґрунту;
  • обприскувачі;
  • цибулезбиральний комбайн.

Читайте також: Як вибрати культиватор: 7 порад для фермера

Збирання та зберігання врожаю

Зелену цибулю збирають в середньому через місяць після посадки та одразу реалізують.

Збирання врожаю ріпчастої проводиться з середини серпня до кінця вересня. Починати збирання врожаю слід у суху погоду. Щоб цибулини добре зберігалися, їх можна підсушити на сонці, і лише потім складувати. Зберігати цибулю слід у сухому та добре провітрюваному приміщенні.

Вирощування цибулі як бізнес можна розпочати з нуля самостійно. Для більшої впевненості можна заручитися підтримкою надійного банку. Придбання якісного посівного матеріалу та техніки — вигідна інвестиція в майбутній урожай. Отримати кредитну підтримку бізнесу можна за допомогою сервісу для фермерів AgroApp. На платформі зібрані найвигідніші для аграріїв кредитні пропозиції банків України. Залишайте заявку на отримання кредиту на сайті та протягом 24 годин отримайте попереднє рішення банку про фінансування свого проекту.

Часті питання про бізнес на цибулі

Скільки тонн цибулі можна отримати з одного гектара

Середня врожайність по Україні — 35-50 т/га. У південних регіонах професійні фермери можуть досягати врожайності 100-120 т/га.

Скільки треба кг насіння цибулі на 1 гектар

В 1 кг міститься приблизно 200 тис. насінин, а кількість цибулин на 1 га має становити 0,8-1,2 млн шт. Тому оптимальна норма висіву — 4-5 кг/га.

Швидке кредитування для вашого агробізнесу

Подати заявку